ro | en
Anuala de Arhitectură » Anuala 2005 » DA revitalizare, NU izolare
Anuala 2005: Premii | Proiecte

DA revitalizare, NU izolare

Cătălin Berescu

Sub acest generic arhitecţii Doru Frolu şi Mario Kuibuş au prezentat publicului şi presei de acum foarte cunoscutul afiş care îi reprezintă pe investitorii din zonă.

Doru Frolu: "Este izolare pentru că, prin decizia care a fost luată de către primărie s-a distrus vadul comercial. O decizie luată peste noapte, fără să găseşti soluţii astfel încît să aduci oamenii în continuare acolo, nu foloseşte la nimic. În timpul zilei străzile sînt pustii iar o parte din magazine au început să se închidă. Nu cred că asta şi-au propus cei care administrează această zonă. Refacerea infrastructurii nu va însemna şi reintegrare urbană. Vorbim despre un efort comercial care va însemna cîteva sute de miloane de euro, în investiţii întinse pe cîţiva ani iar acest lucru nu se poate începe fără o planificare bună şi fără un parteneriat cu cei care locuiesc acolo."

Marilena Berza: "Devine de interes public răspunsul al întrebarea, ce face municipalitatea în legătură cu centrul istoric. Începînd cu 2001 s-a încercat accesarea unui credit BERD, s-au creat programe şi a fost o şansă pentru oraş să se obţină 10 miloane de euro. S-au spus foarte multe prostii în campania electorală legate de interesul, să-i spun special, al unor funcţionari din administraţie în a canaliza aceşti bani în lucrări de infrastructură, lăsînd să se degradeze casele. Ceea ce pot să vă spun este că nici o bancă din lume nu dă credite municipalităţii pentru a reabilita imobile private. Singura soluţie pentru a interveni în centrul istoric a fost în reţele, în tot ce înseamnă infrastructură."

* * *