ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2007 » Expozitie-concurs » Întrebări şi răspunsuri
Ediţia 2007: Jurizare | Participare | Întrebări

Întrebări şi răspunsuri

Buna ziua, ma numesc Andrei Margulescu, sunt inscris ca arhitect stagiar in filiala OAR Bucuresti si as dori sa intreb daca pot sa particip la sectiunea "fotografie de arhitectura". Am retinut ca numai cu drept de semnatura se poate intra in concurs dar as vrea sa-mi mentionati clar daca regula este valabila si pentru fotografie, avand in vedere ca nu este relevanta pentru acest domeniu si poate reduce mult din numarul celor care pot participa cu lucrari bune.

Problema ni se pare pe deplin justificata si, prin urmare, facem urmatoarea precizare:
La sectiunea "fotografie de arhitectura" poate participa oricare dintre membrii inscrisi in Filiala Teritoriala Bucuresti, nu neaparat arhitectii cu drept de semnatura.

- 20 martie 2007, arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

Referitor la participarea pentru Anuala 2007, la punctul 4, Sudii si proiecte, sectiune noua, se pot perzenta in concurs si lucrari care, la momentul actual, sunt in faza de santier, aproape de finalizare? Se pot prezenta proiectul si imagini din santier ale imobilului respectiv?

Nu poate fi prezentata in anuala o lucrare in curs de executie.
La sectiunea Studii si proiecte se pot prezenta lucrari care, dintr-un motiv sau altul, nu se realizeaza, fie ca este vorba de proiecte de sertar, fie de proiecte ofertate si necontractate, fie de proiecte de concurs.

- 27 martie 2007, arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

La sectiunea Fotografie, trebuie prezentate grupate tot pe 3 panouri 70 x100 cm sau se pot face fotografii independente?

In conformitate cu regulamentul de desfasurare a concursului pentru sectiunea Fotografie de Arhitectura, va reluam pasajul care se refera la aceste date:

Lucrările sectiunii Fotografie de Arhitectura vor fi prezentate pe panouri din carton muss de 70x100x5mm. Fiecare participant poate expune maxim 2 panori, paginate vertical, intr-o grafica la alegere. Fiecare panou va contine maxim 3 fotografii.

Panourile vor avea obligatoriu înscrise pe ele următoarele date:

  • Denumire fotografii / proiect fotografiat
  • Autor - arh. .....

Panourile vor fi numerotate pe spate, în ordinea în care se doreşte expunerea pe simeze. Depunerea panourilor pregătite pentru expunere se va face la sediul OAR Filiala Bucureşti, Str. Academiei nr. 18-20.

Prin urmare fiecare expozant poate prezenta maxim 2 panouri, fiecare putand sa contina maxim 3 fotografii.

- arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

Dimensiunile panourilor muss sunt : 70x100x5 mm ?

Da

Datele ce trebuie inscrise pe panouri pot aparea pe fata sau pe spate?

Panourile vor fi paginate vertical şi vor avea înscrise pe fata expusa următoarele date:

  • Denumire şi adresă obiectiv
  • Autor - arh. ....
  • Coautori - arh. ....
  • Birou de proiectare, firma - denumire
  • Date caracteristice ale lucrării

In situatia in care se vor preda mai multe panouri (max.3) ramane la latitudinea expozantilor daca aceste date se vor inscrie pe toate panourile sau numai pe primul panou.

Panourile vor fi numerotate pe spate, în ordinea în care se doreşte expunerea pe simeze.

Fiecare lucrare va fi inscrisa cu : formular de inscriere, panouri ( max. 3 ) si un CD. Daca avem mai multe lucrari, la mai multe sectiuni, este necesar sa depunem cate un CD pentru fiecare lucrare? Sau putem depune un CD cu toate lucrarile, pe diverse sectiuni?

Fiecare lucrare va fi inscrisa separat in expozitie. Pentru fiecare lucrare se vor preda: formularul de inscriere, panourile si CD-ul cu date.

Este posibil sa fi expirat termenul acordat pentru intrebari, insa nu am gasit raspunsul la o intrebare pe care stiu ca a adresat-o mai multa lume: pentru sectiunea "fotografie de arhitectura" ce format vor avea fotografiile expuse?

Va atasam din nou regulamentul de participare pe sectiunea de fotografie de arhitectura:
[Errno 2] No such file or directory: '/srv/www/anuala.ro/data/html/2007/expozitie_concurs/intrebari_si_raspunsuri/Regulament_Foto_Arhitectura_2007.doc'.
In conformitate cu regulamentul de concurs nu este precizata dimensiunea fotografiilor, ci doar faptul ca ele se vor aseza in numar de max.3 pe un panou de muss 70x100x5, paginat pe verticala.
Fiecare expozant poate avea max.2 panouri.

Buna ziua,
Ma numesc Alex Axinte, sint arhitect absolvent UAUIM 2004, si am o intrebare legata de participarea in cadrul sectiunii carte de arhitectura, anuala 2007.
sint arhitect stagiar inscris la organizatia oar prahova, dar sint si arhitect asociat intr-un studio de arhitectura ce activeaza in bucuresti.
in cursul anului 2006, ca urmare a unui grant acordat de Pepinieres Ostereich map XXL, am finalizat o publicatie de 54 de pagini despre orasul graz, austria. editarea imi apartine.
exista posibilitatea de a participa in cadrul concursului de carte de arhitectura?
va multumesc,
alex axinte

Din pacate concursul Anualei este deschis numai membrilor inscrisi in Filiala Teritoriala Bucuresti. Prin urmare nu puteti participa la nici una dintre sectiunile Anualei.

arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

Buna ziua.
Ma numesc Ilinca Stefanescu si am absolvit Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu in anul 2006 iar diploma mi-am luat-o in sesiunea februarie 2007. Vroiam sa va intreb daca in acest caz as putea participa si eu la sectiunea "Proiecte de diplomă" din cadrul Anualei de Arhitectura.
Va multumesc
Ilinca Stefanescu

Da, pot participa cu proiecte de diploma si studentii care au absolvit in sesiunea din februarie 2007.
Participantii la Sectiunea de Proiecte de Diploma nu este nevoie sa fie membri ai Filialei Bucuresti a OAR. Nici nu este nevoie sa fie trecut numele unui birou de arhitectura sau numele unui arhitect colaborator. Proiectul trebuie prezentat pe carton muss 70x100 (5mm), paginat pe verticala. Se va inscrie pe panou pe fata numele diplomatului, indrumatorul, titlul proiectului si anul sustinerii. Pe verso, daca este vorba de mai multe panouri, acestea vor fi numerotate in ordinea in care se doreste expunerea pe simeze.

arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

Stimati organizatori Anuala 2007!
Am participat la elaborarea Studiului de fundamentare a Planului de Dezvoltare a Romaniei pentru perioada 2007-2013, ca responsabil pentru Dezvoltare urbana, in cadrul Institutului de Cercetari Economice a Academiei Romane, la comanda Ministerului Integrarii Europene.
Pot prezenta o sinteza, in cadrul sectiunii ``Studii si proiecte``? Este eligibila lucrarea? Atentie, nu sunt planse, ci formulate politici si strategii de dezvoltare spatiala urbana si rurala, de care se va tine seama, la elaborarea PND 2007-2013.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc sarbatori fericite de Pasti!
Conf. univ. dr. Gheorghe Ionascu

Probabil ca denumirea Sectiunii la care faceti referire induce in eroare. Prin urmare facem urmatoarele precizari asupra intentiilor organizatorilor.

Sectiunea de Studii si Proiecte din cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2007, se axeaza numai pe acele lucrari care, dintr-un motiv sau altul, nu au fost si nu vor fi realizate. In aceasta categorie pot intra: proiecte, schite si studii privind lucrari ce nu urmeaza a se realiza, proiecte de concurs, proiecte de sertar.
Lucrarea pe care o descrieti in intrebare fiind un studiu comandat si realizat, nu intra in nici una dintre aceste categorii, prin urmare nu poate participa la Sectiunea de Studii si Proiecte. In cazul in care lucrarea dumneavoastra a fost publicata, puteti participa la Sectiunea de Carte de Architectura.

arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

As dori sa aflu daca pentru sectiunea "Carte de Arhitectura" trebuie de asemenea predat un CD pentru catalog, si daca da, ce trebuie sa contina el (precizarile din regulament referitoare la CD par sa faca referire numai la proiecte, si ele mentioneaza ca piese obligatorii

1. Imagini ale proiectului - foto la 300 dpi, format TIFF sau JPEG.
2. Scurt text prezentare a lucrarii, eventual cu date tehnice - 2500 caractere.
3. Planuri format EPS (vectoriale sau nu).
4. Scurt CV al autorului proiectului - maxim 2000 caractere.
unele din ele inaplicabile pentru sectiunea Carte de Arhitectura).

Multumesc.
arh. Toader POPESCU

Pentru sectiunea Carte de Arhitectura, din acelasi motiv al aparitiei in catalogul anualei, este necesara predarea unui CD, care va cuprinde insa doar urmatoarele informatii:
1- Imagine cu coperta cartii, 300dpi, format tiff sau jpg
2- Scurt text prezentare a lucrarii, eventual cu date tehnice - 2500 caractere
3- Scurt CV al autorului proiectului - maxim 2000 caractere

arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

Buna ziua.
Sunt arhitect si as dori sa aflu raspunsul la 4 intrebari:

  • pot participa la sectiunea “Studii si proiecte” (nerealizate), cu studii / proiecte ce dateaza din anul 2005, dar care au fost comandate de beneficiari ?
  • pot inscrie un proiect de reabilitarea a unui ansamblu format din 3 cladiri la sectiunea “Restaurare si reabilitare” ce a fost executat etapizat in ani diferiti (1 cladire in 2005, 2 cladiri in 2006)?
  • se poate participa la sectiunea "Arhitectura" cu un proiect construit in 2004 ,iar recomandarile comisiei de receptie au fost rezolvate in 2005?
  • am participat la elaborarea unui studiu de interventie in zona istorica -Curtea Veche din Bucuresti. Studiul are ca subiect obtinerea posibilitatilor de interventie (arhitectural-urbanistic) in aceasta zona valoroasa arheologic. Studiul este alcatuit din doua parti:
    partea I (Vol1+Vol2), studii de specialitate arheologica format A4 parti scrise si desenate de specialitate;
    patea a II-a Anexe cu planse urbanistice -concluzii ( parti desenate complexe- arhitectura si arheologie- ) cuprind recomandari de valorificare (arhitectural-urbanistica) si interdictii cu privire la posibilitati de interventiile de reabilitare a Pietei Sf. Anton, a ansamblului Curtea Veche si a spatiilor adiacente acestora. Titlul acestuia:”Restructurare si revitalizare urbana a ansamblului Voievodal Curtea Veche, Etapa preliminara /2005-Studiu arheologic.Faza a II”. Pot inscrie acest studiu (finalizat in2006) la sectiunea ‘Studii si proiecte”?

Va multumesc
Consuela Dumitrescu

In privinta intrebarilor 1 si 4:
Reiau precizarile facute ieri privind Sectiunea de Studii si Proiecte, precizand astfel intentiile organizatorilor privind aceasta sectiune:

Sectiunea de Studii si Proiecte din cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2007, se axeaza numai pe acele lucrari care, dintr-un motiv sau altul, nu au fost si nu vor fi realizate. In aceasta categorie pot intra: proiecte, schite si studii privind lucrari ce nu urmeaza a se realiza, proiecte de concurs, proiecte de sertar.
Lucrarile pe care le descrieti in intrebarile 1 si 4 fiind studii comandat si realizate, nu intra in nici una dintre aceste categorii, prin urmare nu pot participa la Sectiunea de Studii si Proiecte. In cazul in care lucrarile dumneavoastra au fost publicate, puteti participa la Sectiunea de Carte de Architectura.

In privinta intrebarii 2 puteti participa cu proiectul de ansamblu la sectiunea de Restaurare si Reabilitare.

In privinta intrebarii 3, proiectul fiind realizat in 2004, nu se mai incadreaza in prevederile concursului.

arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti

Stimati Organizatori,
Va transmit in continuare cateva intrebari privind participarea la Anuala de Arhitectura Bucuresti 2007:

  1. Pentru sectiunea Studii si Proiecte (nerealizate) poate fi inscrisa in concurs o lucrare din anul 2004 si nerealizata pana in prezent?
  2. Daca o lucrare a fost realizata de autor atunci cand era angajat la o societate comerciala la care nu mai este angajat in prezent, este obligatoriu sa se mentioneze pe panouri denumirea societatii? Daca da, trebuie obtinut acceptul scris al acesteia privind participarea proiectului? Cine este considerat autorul lucrarii: societatea comerciala cu care arhitectul avea incheiat contract de munca sau autorul arhitect?
  3. Daca la o lucrare autorul este membru al OAR Bucuresti iar un coautor (colaborator) este membru al OAR Prahova, cum se va oglindi aceasta situatie in cartusul panoului? Lucrarea mai poate participa la concurs?

Va multumesc anticipat.
Cu stima,
arh. Catalina Bozero

  1. Atata vreme cat lucrarea nu a fost realizata si nici nu exista un acord pentru o realizare viitoare (deci poate fi incadrata in sectiunea de proiecte de sertar) puteti inscrie lucrarea la concurs.
  2. Autorul lucrarii este considerat arhitectul sef de proiect pentru acea lucrare, indiferent de societatea comerciala la care acesta a functionat angajat la momentul realizarii lucrarii. Puteti mentiona numele societatii respective. In privinta acordului, depinde de agrementul pe care il aveti dumneavoastra cu acea societate. Acordul societatii nu este necesar OAR pentru prezentarea in concurs, ci va poate fi cerut dumneavoastra de care societate pentru a folosi lucrarea contractata de aceasta.
  3. In virtutea faptului deja mentionat ca autorul lucrarii este considerat arhitectul sef de proiect, atata vreme cat seful de proiect este membru al Filialei Teritoriale a OAR, colaboratorii nu trebuie sa fie neaparat membrii ai Filialei. In aceste conditii lucrarea poate participa la concurs.
arh. Iulia Stanciu, Purtator de cuvant O.A.R. Bucuresti