ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2007 » Stilul Neoromânesc
Ediţia 2007: Jurizare | Participare | Întrebări

Arhitectura neoromânească din Bucureşti - un stil care se impune si astazi

În cadrul Anualei de Arhitectură 2007 va fi inaugurat un scurt itinerar fotografic în stilul neoromânesc din capitală

Iniţiat de părintele fondator Ion Mincu acum 120 de ani cu frumoasa casă Lahovary care adăposteşte azi o anexă a spitalului Cantacuzino, vocabularul neoromânesc în arhitectură a supravieţuit, a experimentat, s-a diversificat şi captivează şi astăzi imaginaţia arhitecţilor şi a publicului.

În cadrul Anualei de Arhitectură 2007, la Sala Dalles între 17-30 mai, va avea loc o expoziţie fotografică a cărei tematică este arhitectura neoromânească. Stilul clasic românesc va fi expus aşa cum este văzut prin ochii arhitecţilor, dar şi cum este descris în timp, de istoriografie.

Caracteristic stilului neoromânesc este ornamentaţia exterioară bogată, lucrată în stucatură sau piatră, şi prezenţa reconfigurată a vechilor elemente specifice casei ţărăneşti cum ar fi foişorul sau cerdacul. Totodată stilul brâncovenesc, impunător prin coloanele superb subliniate în volumetrie, este restilizat în curentul neoromânesc.

Acest stil arhitectural începe să aibă din nou căutare pe piaţa imobiliară de calitate a capitalei. Şi cererile şi aşteptările propun vile cu blazon arhitectural „brâncovenesc” sau „neobrâncovenesc”, în stil „autentic naţional”, eventual „cu tendinţe moderne”, doar în stil „românesc” sau, câteodată, mai precis, neoromânesc.

Asa cum spunea in 1983 Grigore Ionescu:” Arhitectul Ion Mincu descoperea, dupa propriile spuse, „radacinile sanatoase ale unui arbore rupt de furtuna” si socotea arhitectura traditionala interesanta pentru ca „degaja o atmosfera romaneasca” care intrunea calitati proprii vernacularului romanesc:distributie rationala in plan, functionalitate corecta, materiale si tehnici traditionale: plastica clara, bun gust in dozarea decoratiei”