ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2007 » TUB: viziuni alternative
Ediţia 2007: Jurizare | Participare | Întrebări

TUB - Revitalizarea spatiului central al Bucurestiului, intre necesitate si BRAND

Sigla TUB

24 mai, ora 18.00, sala Dalles

TUB (TransCentral Urban Bucureşti) reprezintă o mişcare nonprofit, fără implicarea autorităţilor locale, care are drept scop revitalizarea şi promovarea zonei centrale a Bucureştiului. Aceasta miscare propune rezitalizarea si dezvoltarea centrului orasului in acord cu necesitatile sociale si turistice actuale.

TUB Bucureşti reprezintă un element de orientare major, dar şi o dezbatere deschisă legată de spaţiul public, trasee pentru pietoni si biciclişti şi zone de loisir in zona centrală.

Unul dintre poiectele TUB este transpunerea celei mai plăcute camere dintr-o casă, într-un spaţiu public, accesibil tuturor, în plin oraş, numit Camera Urbană.

TUB doreşte, de asemenea, crearea unui BRAND pentru Bucureşti, o zonă importantă de loisir şi atracţie turistică, prin conturarea unei strategii  de dezvoltare pe termen lung, care să susţină imaginea viitoare a Bucureştiului.

Proiectul va fi concretizat printr-un parteneriat între arhitecţi şi birouri de arhitectură din Bucureşti şi se adresează opiniei publice, specialiştilor şi autorităţilor.

Conturarea unui traseu alternativ, complet separat de sistemul carosabil deja existent, reprezintă acţiunea principală în cadrul proiectului TUB Bucureşti, prezentat în cadrul Anualei de Arhitectură.

În acest sens, este folosită şi adaptată infrastructura deja existentă (străzi, squaruri, piaţete, elemente constructive de importanţă majoră). 

Identificarea zonelor cu disfuncţionalităţi  şi transformarea imaginii lor prin mijloace minime, creerea unor puncte noi de interes, implementarea în cadrul acestui traseu a unui sistem unitar de orientare,  sunt doar câteva dintre mijloacele de acţiune adoptate.

TUB şi-a propus, de asemenea, implicarea în această acţiune a opiniei publice, a administraţiei şi a agenţilor economici.

În acest context, Camera Urbană este propusă ca spaţiu public comunitar cu activităţi definite într-un sistem clar deliminat. În cadrul acestui sistem, identitatea este un element de bază în geneza Camerei Urbane. Mai mult de atât, identitatea reprezintă un necesar pentru coerenţa spaţiului urban.

schema plan TUB