ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2009 » Public Spaces in Lively Cities
Ediţia '09: prezentare | înscriere | proiecte | premii | imagini

Conferința „Public Spaces in Lively Cities” susținută de arhitect Ulrik Nielsen, Jan Gehl Architects (DK)

19 mai, Sala Dalles, ora 18.00

Conferința arhitectului Ulrik Nielsen va constitui un eveniment central în contextul dezbaterii Spațiului Public în cadrul Anualei 2009. Arhitecții români vor avea prilejul de a dialoga cu realizatorii unora dintre cele mai importante strategii de regenerare urbană de la ora actuală.

Arhitectul Ulrik Nielsen este asociat al biroului de consultanță urbană Gehl Architects din Copenhaga, unul dintre cele mai importante nume în ceea ce privește proiectarea și remodelarea spațiilor publice contemporane. Cu o experiență importantă, atât locală, cât și internațională, în domeniul planificării strategice, Ulrik Nielsen coordonează în prezent, în colaborare cu Studio Libeskind (USA), un proiect major de remodelare pentru Port of Belgrade.

În conferința de la București, Ulrik Nielsen va prezenta câteva dintre proiectele publice de succes ale biroului Jan Gehl Architects, care a oferit de-a lungul timpului consultanță pentru orașe din Europa, America de Nord, Australia, Japonia, Singapore și Arabia Saudită, și va discuta totodată principiile de lucru și de abordare a spațiilor publice urbane în viziunea biroului danez. O atenție specială va fi acordată proiectului din Belgrad, având în vedere apropierea de contextul local al României. |n final, arhitectul va discuta pe scurt situația Bucureștiului, încercând să ofere drept exemple anumite proiecte și să semnaleze posibilități de regenerare.

Gehl Architects și-au propus să amelioreze și să dezvolte viața publică în spațiile urbane contemporane prin proiecte îndrăznețe, vizionare, care trec de sensurile consacrate ale domeniului public. Jan Gehl este de altfel autorul unor lucrări de referință în domeniul designului urban: „Life Between Buildings”, „Public Spaces – Public Life” și „New Urban Spaces”, traduse în mai multe limbi și distribuite la nivel internațional.

Imagini de la conferință

+11

Marti, 19 Mai 2009, Sala Dalles a gazduit conferinta cu titlul Public Space in Lively City (= Spatiul public in orase animate), sustinuta de arhitectul danez Ulrik Nilsen, membru al biroului de arhitectura Jan Gehl Architects.

Conferentiarul si-a propus sa sustina, in prezentarea realizata, puncte de vedere teoretice privind urbanismul actual cu exemple practice provenite din activitatea biroului din care face parte. In linii generale, biroul pare sa promoveze un concept modernist-functionalist al orasului, in care accentul se pune pe functiunea necesara si pe consecinta sociala a urmaririi acesteia, chiar daca e vorba de o functionalitate mai soft – sunt create promenade pentru a „umple” de viata anumite zone lipsite de prezenta umana, sunt favorizati pietonii acolo unde exista o preponderenta a circulatiei auto, spatii anonime diurne devin semnificative atractii nocturne samd. Atitudinea este una pragmatica, de sustinere prin activitate a orasului, de infuzie si interventie acuta acolo unde lucrurile ameninta cu stagnarea, iar solutiile sunt simple ca idee si ingenioase ca rezolvari tehnice. De retinut ca interventiile propuse nu sunt, totusi, gesturi de amploare si demonstratie, ci mai curand insertii care se strecoara in tesuturi urbane adeseori bine constituite. Evenimentul s-a incheiat cu cateva scurte referiri la situatia spatiilor publice bucurestene si cu o sesiune de intrebari.


Marți, 19 mai, a avut loc la Sala Dalles conferința „Public Spaces in Lively Cities”, susținută de arhitectul danez Ulrik Nielsen, asociat al biroului de cercetare și planificare urbană Jan Gehl Architects. Jan Gehl Architects a oferit consultanșă pentru proiecte de regenrare urbană pe trei continente.

Conferința de la Sala Dalles s-a concentrat asupra principiilor de funcționare ale inițiativelor de regenerare urbană, privite din perspectiva biroului danez. Ulrik Nielsen a prezentat pe scurt o serie de proiecte propuse și implementate de biroul danez în Oslo, New York, Mexico City și Melboune – discutând în amănunt strategia de abordare și pașii parcurși în propunerea și implementarea lor.

De asemenea, Nielsen a prezentat unul dintre cele mai recente proiecte ale Jan Gehl Architects – un proiect de regenerare urbană pentru Belgrad. Nielsen s-a concentrat asupra acestui proiect deoarece între Belgrad și București sunt foarte multe asemănări din punct de vedere urbanistic.

În încheierea dezbaterii, arhitectul danez a vorbit despre problema spațiului public bucureștean. Nielsen s-a declarat încântat de faptul că străzile Bucureștiului sunt pline de oameni – semn că Bucureștiul este o metropolă activă, cu mult potențial pentru viitoare dezvoltări urbane. În opinia sa, însă, spațiile publice bucureștene nu sunt valorificate la adevărata lor valoare – orașul nu ia în calcul pietonii și bicicliștii și nu oferă spații urbane de recreere.

La eveniment au participat circa 100 de persoane. Mai multe informații despre proiectele realizate de Jan Gehl Architects, puteți găsi pe: www.gehlarchitects.com