ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2013 » Cărămizile nu mai trebuie sa fie la fel!

Ediţia '13: | proiecte | premii | juriul | imagini de la evenimente

Cărămizile nu mai trebuie sa fie la fel!

Expoziţie „Workshop Cursuri Design Parametric”
organizatori: OAR Bucureşti & IDZ Arhitectura & Ruuki
Sala Dalles, 17 - 24 iunie 2013

Dintotdeauna arhitectura a fost construită din elemente, clădirile erau construite dintr-o sumă de cărămizi identice, arcele dintr-un număr de bucăţi bine definite de piatră. Şi, de cele mai multe ori, pentru o economie a construcţiei aceste elemente din care este compusă arhitectura erau identice. Cărămizile sunt toate la fel, elementele prefabricate sunt toate la fel, iar în era industrială standardizarea a devenit un motor al producţiei arhitecturale, datorită costurilor şi eficienţei.

Astăzi, în schimb, în era digitală, avem abilitatea de a produce elemente de construcţie care încorporează variaţie. Utilizarea de unităţi repetitive nu mai este necesară, deoarece putem produce elemente diferite, dar la acelaşi cost ca cele produse în serie. Astăzi arhitecţii pot lucra folosind componente de construcţie care să fie fiecare unice şi diferite de celelalte, dar produse prin acelaşi proces tehnologic. Deci, avem de a face cu elemente diferite, dar în acelaşi timp similare. Astfel, forma arhitecturală nu mai este constrânsă la o serialitate monotonă, ci poate încorpora o variabilitate a elementelor din care este compusă, generând astfel o diferenţiere la nivel global.

Workshop

Workshop-ul propune participanţilor dezvoltarea unor proiecte pornind de la modelarea parametrică a unui component, care să populeze o suprafaţă sau un volum. Aceste componente vor avea încorporate posibilităţi de variabilitate formală ce să poată adapta geometria la diverşi parametrii externi. Astfel se urmăreşte ca prin varierea locală a geometriei componentelor să se obţină o anumită formă globală a suprafeţei sau a volumului. Aceste componente vor încorpora mai mulţi parametri ca generatori formali care se vor relaţiona cu performanţa structurală, performanţa faţă de anumite condiţii exterioare de mediu precum şi condiţionările procesului de fabricaţie şi asamblare.

Proiectarea acestor obiecte va fi realizată în Grasshopper, punându-se accentul şi pe metoda de fabricaţie digitală ce va fi utilizată pentru realizarea fizică a obiectului. Constrângerile de fabricaţie vor deveni astfel parametri de control ai obiectelor şi tehnologia de fabricaţie va influenţa geometria proiectată.

Participanţii vor avea astfel o experienţă „hands-on” asupra unui proces complet de proiectare şi fabricaţie digitală, câştigând astfel o mai bună înţelegere asupra întregului proces. De asemenea participanţii vor avea ocazia să experimenteze direct şi interacţiunea cu maşinile de fabricaţie digitală.

Desfăşurare

Workshop-ul se va desfăşura pe parcursul a trei zile (14, 15, 16 iunie 2013) cu un program intensiv în care participanţii vor fi familiarizaţi un o serie de exemple complete de procese de proiectare şi fabricaţie digitală şi vor putea dezvolta în grupuri propriile concepte. Fiecare grup de lucru va dezvolta, pornind de la exemplele puse la dispoziţie, proiectele complete ale artefactelor care vor fi fabricate digital. După ce piesele componentelor vor fi fabricate digital, vor fi asamblate de către participanţi în forma obiectelor proiectate digital.

Rezultate

Artefactele rezultate în urma workshop-ului precum şi descrierea acestora vor fi expuse în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2013.