ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediția 2015 » Vecini de bloc în grădină.

Vecini de bloc în grădină. Discuţii despre probleme de vecinătate ale unui ansamblu de locuit din Şoseaua Giurgiului

12 august 2015, ora 18:00 / Bucureşti, Şos. Giurgiului nr. 164, în grădina din faţa blocului 3

În Bucureşti există zone protejate*. Înseamnă oare că restul oraşului e „neprotejat”? Cine şi cum are grijă, „protejează”, zonele în care locuiesc majoritatea cetăţenilor?

Cetăţenii nu se simt reprezentaţi şi sprijiniţi de adminsitraţie, privind cum calitatea mediului şi a locuirii se degradează zilnic: îndesirea clădirilor pe parcele retrocedate, regulamente de construire nerespectate, distrugerea spaţiilor verzi şi nu în ultimul rând lipsa de informare şi consultare a cetăţenilor cu privire la viitorul locului în care trăiesc.

Vă invităm miercuri 12 august 2015, ora 18:00 pe Şoseaua Giurgiului 164, în grădina din faţa blocului 3, unde vecinii se întâlnesc pentru a-şi „proteja” dreptul la o locuire de calitate.

Cum poate fi administrată o zonă aflată între sectoarele 4 şi 5, care îşi dispută în tribunal limita adminsitrativă, fără a informa şi consulta cetăţenii şi fără o analiza a coerenţei urbanistice a locului? Cum pot fi integrate noile construcţii care au diminuat spaţiul verde şi care depăşesc regulamentul zonei (înălţime, mod de şezare pe teren etc)? Cum se pot rezolva în mod durebil problemele curente de întreţinere ale clădirilor cu resurse foarte reduse - reparaţii la învelitori, geamuri, termoizolare, trotuare etc.

Pe 12 august va fi o primă întâlnire, care nu-şi propune să găsească răspuns la toate întrebările, ci să deschidă aceste subiecte, iarprin discuţii şi implicare să găsim primii paşi pentru „protejarea” locului în care locuim. Pe 19 august este programată o a doua întâlnire.

* zonele istorice cu valoare culturală sunt declarate prin lege „protejate”