ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură”

Imobil Calea Floreasca nr. 208

București
Proiect și antreprenor execuție: HAX - Arhitectură - Construcții - Design: arh. Viorel Hurduc, arh. Diana Hurduc, arh. Dana Chețea, arh. Cristina Comenentu
Structuri: RAINVEST, ing. Teodor Raicu
Montaj - piatră, marmură: TITANMAR MARMOSIM

Comentariul autorului

Locuinţa stă sub semnul unei tectonici care, după cum afirmă arhitectul, marchează o perioadă a maturităţii profesionale, a apropierii de simplitate, de firesc. Casa a fost determinată de vecinătăţi şi puncte cardinale să se orienteze practic unilateral; urmând să fie cuplată pe latura de sud, învecinată cu o construcţie ulterioară la est şi având cealaltă deschidere la stradă pe direcţia nord, în cele din urmă latura dinspre lac, respectiv vestul, a rămas singura în care locuinţa se deschide masiv.

Pornind de la câteva repere iniţiale, cum ar fi grădina din faţă şi ideea celor "două partere", microcosmosul casei s-a dezvoltat dinspre exterior înspre interior, în timp îndelungat. Fără grabă, s-au macerat concepte şi soluţii până la deplina armonie a detaliului cu ansamblul şi până la mascarea eforturilor tehnice în spatele unei simplităţi fireşti, lipsite de aroganţă, despre care autorul mărturiseşte: "Sigur că exista o anumită ipocrizie a acestui spaţiu foarte simplu, dar a cărui simplitate este de fapt extrem de construită; în spatele suprafeţei drepte stă o întreagă tehnică ce a determinat în final materialele să se aşeze perfect".



Alte lucrări cu aceiași autori: