ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură”
  • Premiul Glaverbel pentru inovație

Clădire de birouri - ambasadă

str. Tuberozelor, București

Comentariul autorului

Restricţiile urbanistice au determinat o configuraţie volumetrică peste cota zero, care nu putea acomoda toate cerinţele funcţionale ale temei de proiectare. A fost folosită toată suprafaţa subsolului pentru unul din principalele spaţii publice ale clădirii, departamentul de imigraţie.

Acoperişul acestui subsol, în zona retragerii dinspre Şoseaua Kiseleff, este folosit ca o curte de onoare a ambasadei, facilitând accesul auto până în faţa uşii holului principal al clădirii. Această curte este delimitată spre Şoseaua Kiseleff de un perete dublu de sticlă care încorporează accesul public spre spaţiile departamentului de imigraţie aflat dedesubt. Deasupra solului, funcţiunile ambasadei sunt dispuse într-un volum prismatic de trei etaje deasupra cărora se află un "penthouse" de sticlă, retras faţă de perimetrul clădirii. Aici sunt repartizate spaţii de recepţie şi de protocol.

Două curţi de lumină, dispuse de-a lungul faţadelor sud şi nord, asigură continuitatea acestora până la nivelul pardoselii subsolului şi permite iluminarea naturală a zonei de birouri peisajere din cadrul departamentului de imigraţie. Holul principal al ambasadei este amplasat în lungul laturii estice a curţii de onoare. Un pod îmbrăcat în sticlă traversează spaţiul de înălţime dublă a holului şi permite accesul la nivelul etajului 1, la o bibliotecă situată între golul holului şi peretele faţadei vestice. O tăietură orizontală în această faţadă marchează prezenţa bibliotecii în clădire. A doua deschidere în această faţadă proeminent opacă marchează prezenţa unui birou de protocol şi a terasei adiacente. Holul de intrare este îmbrăcat în lambriuri de lemn. Plafonul este acoperit de panouri de sticlă, iar pardoseala este acoperită de plăci de piatră calcaroasă. Faţada sudică este acoperită cu "brise-soleil"-uri de sticlă. Celelalte faţade sunt acoperite cu panouri de cupru tratate, aflate în continuare într-un proces continuu şi lent de oxidare.



Alte lucrări cu aceiași autori: