ro | en

Casa ZLATKO - Mogoșoaia

Autori: arh. Adrian Spirescu, arh. Marina Raicopol, arh. Lucica Mîț
Coautori: arh. Cosmin POPA, teh. Cristian PRISECARU

Comentariul autorului

Proiectul acestei case din Mogosoaia reprezinta una din temele tot mai frecvente ale ultimilor ani - casa de locuit unifamiliala.

Parcela de aproape 700 mp are frontul stradal orientat catre Nord - Vest, iar dimensiunile sale ii confera o forma dreptunghiulara cu cealalta latura catre Sud - Est

Asezarea constructiei cu un regim de inaltime parter si un etaj s-a facut in dorinta obtinerii unui spatiu exterior cat mai intima si legat functional de spatiile importante ale cladirii - camera de zi, locul de luat masa, dormitoarele si terasa dormitoriului matrimonial (amplasat la etaj). In acest sens forma in plan a cladirii se retrage catre limitele terenului pentru a contura curtea care functie de miscarea soarelui pe bolta cereasca se expune unei insoriri favorabile pe tot parcursul zilei

Continuitatea spatiilor interioare catre acest spatiu - CURTEA - a fost o intentie pe care am urmarit-o prin capsularea aproape totala obiectului architectural pe cele trei laturi ale sale si deschiderea voita (prin spatii amplu vitrate) catre curte. Pe acest spatiu masiv - continuu au aparut EVENIMENTE precum: LOCUL DE SEMINEU, SCARA CU LUMINATOR, BARUL, LOCUL DE MIC DEJUN, PERETELE DECORATIV AL CORIDORULUI, BAIA MATRIMONIALA CU CADA INGROPATA SI LUMINATA PRIN PLAFON, TERASA, GRADINA DORMITORULUI MATRIMONIAL, ETC.

Aceasta senzatie de continuitate spatiala atat intre functiuni dar si intre spatial interior si cel exterior a fost accentuate si prin folosirea unei palete de materiale de finisaj cu texturi si culori retinute: piatra de calcar, lucioasa, mata si buceardata, lemn baituit, tencuieli si zugraveli albe.

Lemnul a fost pus in opera pe nivelul etajului intr-o asezare pe verticala in dorinta aproprierii si integrarii fata de padurea aflata in imediata apropiere a constructiei.

As putea adauga ca pentru mine a fost o experienta reusita lucrul in echipa beneficiar - constructor - proiectant. Desi extrem de diferiti toti trei impreuna prin flexibilitate si devotament fata de lucrare am constituit (desi periculos de pronuntat, caci expresia e perimata dupa ce a fost folosita prea mult, totusi risc sa afirm) un spirit adevarat de echipa care s-a alcatuit in jurul acestui proiect.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2008
arhitectură