ro | en

Complex rezidențial – insula Mykonos – Grecia

Autori: arh. Irina Pop, arh. Vladimir Pop
Birou de proiectare: I & V POP ARCHITECTS

Comentariul autorului

Terenul are suprafata de 4566m2 si se afla la altitudinea de 50m de la nivelul marii. Conform dorintei beneficiarului s-au construit 4 case unite intre ele. Intre casa 2 si 3 exista un culoar de separare a constructiilor care intrerupe monotonia si da posibilitatea sa vezi marea, creand totodata un acces direct la piscina. Proportia intre plin si gol este bine definita, cu preponderenta la suprafete mari de zidarie. Culoarea alba domina volumetria, iar piatra, ca material local, imbraca scarile, parapetele, baza piscinei si intregul pavaj de acces.

Casele au ferestre mici, balcoane si pergole din lemn de castan si sunt tencuite manual, cu denivelari intentionate, conform spiritului local si a normelor care se impun cu rigoare in zona respectiva. Ferestrele au la partea superoara asa-zisa "spranceana", de fapt un mic bazorelief realizat din tencuiala, pentru protectia impotriva apelor pluviale.

Piscina are forma libera circulara si este realizata din beton si ciment sclivisit vopsit in alb. Pe latura dinspre mare a fost construita o cascada care foloseste apa de mare recirculata. Forma piscinei este accentuata de un bandou de marmura buciardata, cu goluri pentru scurgerea apei. Platforma piscinei este din lemn de teack, rezistent la umiditate. Spatiul inconjurator este intregit prin prezenta unui bar, avand forma libera, sinuoasa si o pergola din lemn acoperita cu stuf.

In vecinatatea intrarii, separata de casa, se afla spatiul destinat parcarii, imbracat in vegetatie de leandrii, specifice climei din insula Mykonos.

Pe suprafata terenului exista un izvor si mai multi colosi de piatra, declarati monumente ale naturii, care au fost protejati si pusi in evidenta. Izvorul asigura cantitatea de apa necesara irigarii intregii zone plantate care este alcatuita din maslini, mandarini, lamai si plante mediteraneene.

Lucrarile au fost realizate in perioada 2002-2006.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2008
arhitectură