ro | en

Sediu administrativ O.C.P.I. Constanța

Autor: arh. Cornelia Elena Purcărea
Coautor: arh. Liviu PRUNĂ
Birou de proiectare: ARHIS MODUL SRL

Comentariul autorului

Conceptul cladirii viitorului sediu al OCPI Constanta are o traiectorie simbolica care doreste sa reprezinte perspectiva unui viitor cu respect pentru trecut.

Cladirea proiectata se compune dintr-un singur corp structural, care se va dezvolta diferit pe doua directii. Pe vecinatatea cu parcul se propune o transparenta si o oglindire a peisajului exterior, tocmai pentru a continua vizual sentimentul de spatiu deschis. Prin folosirea unei fatade de sticla de tip cortina, imaginea generala de spatiu verde, ambiental se va reflecta pe cladirea noua, prelungind astfel perspectiva.

Spre Teatrul Fantasio, care este o prezenta culturala sobra, cladirea noua se va imbraca intr-o fatada de piatra naturala, in semn de respect pentru o buna vecinatate.

Decupajele asociate atat volumului preponderent opac (spre latura adiacenta teatrului Fantasio) cat si celui din sticla prin intermediul parasolarelor care sunt dezvoltate pe doua directii diferite fac referire la trecutul indepartat al zonei, mozaicul roman fiind o puternica sursa de inspiratie.

Elementele de cupru "paraziteaza" intregul context in corespondenta directa cu lumea vegetala prezenta in zona, modificarea culorii acestora in timp accentuand si mai mult aceasta intentie.

La nivel de spatiu interior totul se concentreaza in jurul unui atrium dezvoltat pe 3 niveluri si placat integral cu sticla clara respectiv opaca in anumite zone, aici functiunea specifica (relatia public-autoritati) spunandu-si cuvantul.

Functiunea presupune o zona publica - la nivelul parterului, o zona de arhiva la nivelul mezaninului, restul fiind dedicat spatiului efectiv de lucru cu exceptia etajului patru care inglobeaza o sala de consiliu.

Compozitia urmareste materializarea unor puternice analogii intre istorie, cultura si tehnologie, ce inglobeaza elemente simbolice, toate sustinand necesitatea unui obiect arhitectural emblematic pentru oras.



2008
arhitectură