ro | en

stART dâmbovița

Autor: Coordonatori: arh. Ana Maria Zahariade și arh. Irina Băncescu

Comentariul autorului

Proiect de cercetare al Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului Grant CNCSIS 23 / 2006 - "Arta - Comunitati urbane - Mobilizare (ACUM). Reinsertia sociala a proiectului artistic si arhitectural"

parteneri: Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti & Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" Bucuresti, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Proiectul ACUM, definit ca cercetare orientata si ca cercetare-actiune, propune unificarea într-un cadru teoretic interdisciplinar a cunoasterii cu privire la relatia dintre arhitectura / urbanism, arta si comunitate în spatiul public. Cercetarea integreaza cunoasterea internationala cu practicile si experientele locale oferind astfel principii de dezvoltare ale unor metodologii de interventie aliniate practicilor contemporane si, mai ales, a celor europene. Instrumentele conceptuale folosesc analizei critice a situatiei din România, iar baza documentara cuprinde informatii de natura teoretica si vizuala, urbanistica, juridica, istorica, sociologica si antropologica.

Brosura expune o mica investigatie pe tema râului Dâmbovita si a prezentei lui în oras. Sunt cuprinse, într-o prima sectiune, doua studii: unul despre istoria relatiei oras-râu vazuta atât din perspectiva istoricului, cât si din cea a calatorului, iar al doilea despre actualul fenomen european al reabilitarii fronturilor la apa. A doua sectiune expune, dupa o scurta prezentare a contextului în care au luat nastere, proiectele si diplomele studentesti pe marginea recuperarii fizice si simbolice a Dâmbovitei în cadrul orasului. O ultima sectiune propune, din diverse perspective, descrierea actiunii-eveniment "stART dâmbovita" din iulie 2007, manifestare pornita din entuziasmul studentilor arhitecti care încearca sa îndrepte atentia opiniei publice si a autoritatii municipale asupra prezentei râului si a potentialului lui neexploatat.



Alte lucrări cu aceiași autori: