ro | en

Centru Comunitar in Volklingen - "O punte către viitor"

Autor: stud.arh. Tudor CONSTANTINESCU

Comentariul autorului

DE CE ACEST ORAS?

În timpul bursei pe care am avut-o la Universitatea Stuttgart in 2006, student al Prof. Jessen´s la cursul "Shrinking Cities" (orase în declin), am avut ocazia sa aflu despre problemele principale cu care se confruna oraselele germane: declinul si îmbatrânirea populatiei, schimbari în industrie si în structura activitatilor economice. Dintre orasele pe care le-am vizitat cu ocazia excursiei de studii din cadrul cursului sus-mentionat, am fost cel mai impresionat de Völklingen, un fost oras industrial (fabrica de otel) situat la granita cu Franta si Luxemburg, in vecinatatea orasului Saarbrücken.

Argumentul principal care m-a facut sa aleg acest oras în particular a fost faptul ca asocierea dintre punctele slabe si punctele tari ale orasului a constituit pentru mine o mare provocare.

Puncte tari:

  • cea mai bine prezervata fabrica de otel de la începutul secolului al XX-lea din Europa si America de Nord, a fost primul ansamblu de acest gen declarat monument UNESCO ;
  • mediu natural frumos, pe malul râului Saar;
  • existenta unor cladiri istorice bine prezervate, cu identitate specific locala, în centrul orasului; universitate importanta la Saarbrücken, la 11km distanta.

Puncte slabe:

  • prabusirea industriei a declansat un lant de probleme economice si sociale, cauzând în prezent multe conotatii negative legate de fabrica;
  • fabrica sufoca orasul si blocheaza accesul la apa;
  • centrul orasului este izolat, ceea ce a condus la degradarea lui.

Preocupata de viitorul orasului, primaria, cu care am fost în contact permanent, a panificat sa dezvolte o strategie, având ca principal scop revitalizarea orasului. Acesta a fost motivul pentru care mi-au pus la dispozitie toate documentatiile si informatiile de care am avut nevoie. Pâna acum, primaria a organizat o expozitie permanenta în partea cea mai veche a fabricii.

ARIA DE INTERVENTIE SI STRATEGIAPROPUSA

Telul interventiei mele a fost repararea disfunctiilor sus-mentionate prin stabilirea unei comunicari între oras si apa, reintegrarea centrului orasului si in principal redarea teritoriului fabricii orasului, facându-i pe locuitori sa uite de conotatiile negative pe care le au în legatura cu acest sit industrial.

Primul pas dintr-o interventie mai larga, m-am decis sa încep cu zona de la apa, pentru ca acolo este cel mai frumos mediu natural. Strategia propusa se bazeaza pe urmatoarele principii:

  • implantarea unei "seminte" care sa genereze o viitoare înflorire, un punct de atractie pentru membrii comunitatii;
  • crearea unui pod începând de la apa catre oras, punând în valoare si integrând o veche cladire tip hala a fabricii.
  • directionarea, prin accese, catre un loc cu "happening-uri";

VOLUMETRIA PROPUSA

În conceperea formei "implantului", ideile principale au fost cautarea unei forme fluide, în contrast cu contextul rigid, "sec" industrial.

Forma continua, dinamica, este de asemenea transparenta, usoara prin materialitate si pluteste într-un context nou, verde.

Interventia mea trece în mod simbolic peste cladirea fabricii, si aduce împreuna amintirile trecutului si premize pentru viitor.

Când am ales functiunile, am luat în considerare urmatoarele puncte slabe:

  • în Völklingen nu exista niciun centru comercial, locuitorii fiind fortati sa mearga cu masina la Saarbrücken pentru cumparaturi;
  • oferta culturala este practic inexistenta, studiile aratând ca locuitorii îsi petec timpul liber în mare parte în casa, la televizor;
  • posibilitatea de a face sport sau de interactiune sociala în spatii publice este aproape inexistenta.

Drept consecinta, functiunile propuse sunt urmatoarele:

Spatiu expozitional, librarie si centru de informare si documentare despre fabrica, teatru si cinematografe;

Galerii comerciale, cafenele, restaurant, zona de amuzament, sport, întretinere, loisir, ca si un mic debarcader.

Materialele folosite si structura sustin conceptul si volumul, fiind fluid, transparent, flexibil si bine integrat în mediul natural.

Consider aceasta interventie primul pas dintr-o interventie urbana mai complexa, constituind o adevarata punte catre viitor, care va contribui la schimbarea destinului acestui oras. Primaria orasului s-a aratat foarte interesata de lucrarea mea, asteapta proiectul, pe care intentionez sa-l trimit.