ro | en

Modernizare fațadă COCOR

Autor: arh. Vlad Simionescu
Coautori: arh. Oana ROTARU, arh. Laura GIURCĂ, arh. Adrian VELICESCU
Birou de proiectare: VLAD SIMIONESCU & ASOCIATII ARHITECTI

Comentariul autorului

Magazinul COCOR, situat in inima orasului Bucuresti, va suferi in cursul urmatorilor ani o modificare din punct de vedere arhitectural, atat ca partiu si functionalitate cat si ca imagine.

Parte din conceptul de refatadare a magazinului o constituie aplicarea pe suprafata magazinului a unei fatade multimedia. Pe aceasta vor putea fi proiectate imagini arhitectonice, clipuri video, scroll-uri de stiri si cotatii bursiere, materiale de promotie a evenimentelor artistice si sociale ale Bucurestiului.

Aceste fatade care participa la viata urbana a societatii moderne ca sistem de fatada, au devenit deja parte din peisajul urban al marilor orase ale lumii. In Romania, este pentru prima data cand se propune o fata multimedia de dimensiuni atat de mari (1400mp). Contributia acestor fatade multimedia la colajul urban contemporan este extrem de dinamic si versatil. In lucrarea prezentata la Congresul din 2001 al Societatii Internationale a Urbanistilor (International Society of City and Regional Planners), Dr.W.S. Fahmi / Universitatea din Cairo previziona ca acest tip de fatada va deveni o prezenta remarcabila a peisajului urban generata pe de o parte de avansul tehnologic si pe de alta parte de o atitudine deconstructivista in compozitia spatiilor urbane.

Sistemul de fatada multimedia ales pentru acest proiect este unul extrem de neinvaziv. Este vorba despre o retea fina de jaluzele metalice pe care sunt amplasate LED-uri si care pot primi atat semnal video cat si o programare a culorii de lumina.

Sistemul fin de jaluzele face ca vizibilitatea din interior sa nu fie obturata ca in cazul ecranelor video, acest sistem putand fi aplicat atat suprafetelor solide cat si celor vitrate.

Acest sistem permite proiectii video (solutie buna pentru show-uri TV, prezentari industriale si reclame), iluminat in cofiguratii si secvente dinamice adoptate evenimentelor urbane ilustrate.

Foarte important, acest sistem de fatada poate fi activ integral, sau pe segmente.

Dimensiunea, forma, conturul fatadei multimedia pot fi adaptate sa corespunda oricaror cerinte.

Acest sistem poate fi considerat o varianta de sistem de protectie solara fiind complet independent de sistemele de protectie solara montate la interior, odata montat insa el nu este ajustabil.

Orice fatada vitrata acoperita de acest sistem video poate fi curatata printre cabluri sau daca s-a conceput de la inceput sistemul prin ridicarea unui segment.



Alte lucrări cu aceiași autori: