ro | en

Concurs EUROPAN 9 – 2007

Autori: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Bogdan Brădățeanu, arh. Irina Băncescu, arh. Cristina Enuță
Birou de proiectare: ADN-BIROU DE ARHITECTURA

Comentariul autorului

TEMA

In cadrul unor initiative de dezvoltare urbana si teritoriala a orasului Bisceglie, se incearca revitalizarea tesutului socio-economic al realitatii locale, prin definirea de noi spatii publice capabile sa dialogheze cu cladirile existente. Instaurarea unei noi forme de relationare între spatiul privat si cel public va favoriza recuperarea "centrului istoric", cea mai importanta zona a orasului, cu acute probleme de degradare fizica si sociala.

SCARA TERITORIALA: CONTEXT

Orasul se situeaza la 34 km de Bari, într-un golf al Marii Adriatice. Poseda un litoral lung si amenajat, un port pescaresc si este specializat în pescuit si productia si comertul de produse agricole si marine. Orasul vechi, situat într-o pozitie înaltata, conserva numeroase marturii istorice si arhitectonice (case din secolele XV si XVI, Catedrala, biserica Santa Margherita (1197), vechea biserica Sant'Adoeno si castelul medieval). Extinderea urbana a fost conditionata de prezenta principalelor axe de legatura cu teritoriul si de alegeri ce au determinat un dezechilibru urban pe latura de est a orasului.

SCARA URBANA: ARIA DE STUDIU

Zona în care au fost individualizate siturile alese coincide cu "centrul istoric", în interiorul zidurilor aragoneze. Cu toate ca zona, în decursul ultimilor ani, a constituit obiectul unor interventii de recuperare si refunctionalizare a unor cladiri prestigioase, totusi aceasta este partea cea mai degradata din punct de vedere constructiv si social. Se doreste analiza legaturilor între reteaua stradala existenta si nodurile eventuale de schimb auto-pietonal în punctele strategice de acces în centrul istoric.

SCARA PROXIMITATII: SITUL PROIECTULUI

În interiorul acestei zone de studiu au fost indicate doua situri: 1. piata Mercato, ce semnaleaza, în sens longitudinal, accesul în perimetrul intern al centrului istoric; 2. golurile urbane ale Domului (de importanta nevralgica pentru accesul în partile centrale ale nuceului istoric, caracterizate de o si mai mare degradare urbana) si Largo-ul Monasterio Vecchio, zona circumscrisa si închisa de construitul existent, cu acces prin trei alei pietonale si cu o topografie accidentata.

Pentru Piata Mercato se cer parcare subterana si servicii culturale la baza Turnului Normand, iar pentru sistemul de spatii neconstruite: amenajarea spatiilor publice cu posibilitatea de utilizare a structurilor istorice pentru functiuni de servicii si locuire.



Alte lucrări cu aceiași autori: