ro | en

Reabilitarea Pieței Universității

Autori: arh. Andrei Eugen Lakatoș, arh. Eduard Ungureanu, urb. Adrian CIOANGHER, urb. Olivia OPRESCU, soc. Simona BRANIȘTE

Comentariul autorului

În cadrul masterului franco-român "Dezvoltare urbana integrata", organizat de Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti, promotia 2007, s-a elaborat un proiect complex de remodelare, restructurare si dezvoltare urbana în zona Piata Universitatii.

Piata Universitatii este în acelasi timp un nod de transport (auto, subteran), o zona centrala si culturala, o zona universitara, un loc simbolic (loc al Revolutiei, al mineriadelor), un loc pentru exprimare sociala (proteste, meciuri, evenimente politice importante, Revelion). Toate aceste planuri care exista (co-exista) trebuie suprapuse într-un singur plan, prin crearea unui spatiu public, a unui spatiu de întâlnire corect conformat si dotat.

Piata Universitatii concentreaza functiuni culturale si educationale importante la nivel de oras si la nivel national, functiuni care atrag un public preponderent tânar, creând animatie si diversitate sociala în centrul orasului. Societatea îsi exprima nevoia de spatiu public prin desfasurarea de evenimente sociale importante, evenimente ce au condus la formarea unei noi identitati a spatiului; în acest moment, exista un decalaj între perceptia, recent formata, de piata - spatiu public si amenajarile existente, care nu au fost modificate în raport cu schimbarile sociale. Animatia ce se creeaza nu poate fi retinuta de actuala conformare a spatiului, ea pierzându-se în fluxul de circulatie auto, pierdere care se simte la nivelul orasului si al societatii.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Crearea unei zone de confluenta la nivelul orasului ("confluence de la ville"),
  • Crearea de spatii publice prin amenajarea unui pietonal pe directia Est-Vest,
  • Dezvoltarea de spatii publice în vederea facilitarii exprimarii sociale, prin cresterea atractivitatii centrului (dotari noi si spatii publice aferente acestora), 4.Punerea în valoare a activitatilor culturale, educationale si comerciale si a fatadelor cladirilor istorice.

Strategia urbana pe termen mediu urmareste unificarea celor patru subzone centrale (Piata Revolutiei, Piata Universitatii, zona Lipscanilor si Piata Unirii) într-un nucleu major, prin deschiderea de legaturi la nivel pietonal, legaturi ce vor relationa corect aceste spatii, conducând la aparitia unui spatiu public amplu, cursiv, dinamic si variat. Viziunea proiectului este aceea de a realiza un centru civic la scara orasului, ce se va constitui într-un adevarat pol social si cultural.

Pentru o dezvoltare clara si coerenta a centrului civic pe axul Nord-Sud, este necesara realizarea unei legaturi permeabile pe aceasta directie. Contactul dintre zone trebuie sa fie direct, iar rezultatul maxim se obtine prin eliminarea circulatiei auto pe directia Est-Vest.

Pentru o mai buna accesibilitate în zona, Primaria Municipiului Bucuresti doreste realizarea Magistralei 5 de metrou, care va face legatura între cartierele Drumul Taberei si Pantelimon, cu tranzit prin Piata Universitatii, pe directia Est-Vest. Acest proiect este o oportunitate pentru realizarea unui pasaj subteran auto, suprapus peste viitoarea infrastructura a metroului. Astfel, proiectul "Confluence de la ville" prevede eliminarea (devierea prin subteran) traficului auto de tranzit de pe Bd.-ul Regina Elisabeta si Bd.-ul Carol I, dublata de devierea prin intermediul unui inel de circulatie a traficului auto local (pentru riverani), si realizarea unui spatiu public integral pietonal pe noua zona libera.

Aceasta zona libera care se creeaza între cladirea Universitatii Bucuresti si cea a BCR-ului, cât si prelungirea ei, între Teatrul National si zona Ministerului Agriculturii, pâna în apropierea Pietei Rosetti, va permite punerea în valoare a constructiilor (atât din punct de vedere functional, cât si din punct de vedere arhitectural) si amenajarea de trasee pietonale, ce vor asigura o trecere permeabila pe directia Nord-Sud.

Prin amenajarea curtiilor interioare ale Universitatii Bucuresti si Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", si prin transformarea straziilor Edgar Quinet si Biserica Enei în trasee pietonale, se va facilita stationarea si comunicarea între studenti. Zona de la fântâna, din fata Universitatii de Arhitectura, va fi legata cu esplanada din fata Teatrului National prin subtraversarea Bd-ului Nicolae Balcescu cu o vasta zona comerciala, folosind un pasaj subteran existent, neutilizat în prezent.

Principiul cel mai important folosit în proiect este cursivitatea, atât la nivelul fizic si vizual, cât si la nivel functional. Zonele care acum sunt segregate vor fi înglobate într-un spatiu coerent, omogen si bine structurat, în care circulatia pietonala este prioritara. Spatiul constituit astfel genereaza o legatura revitalizanta pentru centrul Bucurestiului.



Alte lucrări cu aceiași autori: