Premiul secțiunii Amenajări interioare

Clădire de birouri – bd. Nicolae Grigorescu

Autor: arh. Anca MITRACHE
Coautori: arh. Georgică MITRACHE, arh. Vasilica BONDOR NEGRARU, arh. Liviu BRAD
Birou de proiectare: TOTAL AMI DESIGN

Spatiul proiectat se vrea astazi o reprezentare de decor subordonat regulilor de compozitie si inlauntrul caruia se petrec activitatile. Ceea ce se pierde este insa capacitatea arhitecturii de a semnifica si de a simboliza, adica acea dimensiune poetica a sa. Asadar este vorba despre regasirea unei noi experiente a raporturilor volumelor cu spatiul in masura unor reprezentari care au fost parasite in favoarea unor “certitudini” metafizice. Daca am privi lucrurile din acest punct de vedere, munca in interiorul meseriei ar parea mai semnificativa si mai motivata. O motivatie care provine din politica sau din economie, dar care se ataseaza in mod existential lumii, vietii cotidiene cu scopul de a distruge abstractiile si alienarile si de a conduce catre esenta “lucrurilor”.

Conceput ca un volum unitar gazduind functiuni caracteristice unei zone mixte a Bucurestilor anilor 2000 – birouri-showroom, spatii intruniri, dar si birouri organizate separat, parcaj in subsolul cladirii, anexe (centrala termica, post de transformare, adapost ALA etc.), volumul rezolva intr-o maniera extrem de eficienta complexitatea unui astfel de program.

Astfel, intr-o zonã perimetrala a capitalei, pe Bd. Nicolae Grigorescu, a fost proiectat si realizat un imobil de birouri parter, si 2 etaje. Arhitectura clãdirii încearcã sã îmbine prin detalii tehnice si volumetrice diferentele de înãltime ale constructiilor din zonã. În ideea unei dezvoltãri viitoare a acestei zone centrale a orasului, au fost respectate impunerile de retragere a imobilului de la artera de circulatie importantã prevãzându-se în acelasi timp un regim de înãltime adecvat, capabil sã primeasca functiuni ale orasului aflat într-o continuã dezvoltare. Ansamblul construit a încercat sã orienteze si sã organizeze într-un mod cât mai propice birouri si spatii de intrunire, show room.

La parterul clãdirii a fost prevãzut accesul principal iar etajele 1si 2 gazduiesc spatiile pentru birouri si Sali de sedinte. Accesul spre subsolul cu anexe, precum si un birou organizatoric se face fie direct din rampa de acces parcaj fie pe scara interioara de acces si legatura cu restul spatiilor. Mezaninul gãzduieste spatiul principal de birouri de tip covor si cu anexele aferente.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2018, secţiunea Proiecte de arhitectură
Locuința 3C
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2017, secţiunea Arhitectura locuinței
Casa str. Turnul Eiffel
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2016, secţiunea carte de arhitectură
UAUIM: Repertoire- 150 ani de învățământ superior de arhitectură
arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura neconstruită / Proiecte neconstruite
Casa N
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2013, secţiunea design / amenajări interioare
Amenajare interioară locuință cu birou
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2012, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală str. Șoimăreștilor, București
arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2011, secţiunea amenajări interioare
Remodelare locuință
arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Locuință unifamilială
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2008, secţiunea arhitectură
Locuință cuplată, str. Liliacului, București
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2007, secţiunea arhitectură
LOCUINȚĂ INDIVIDUALĂ
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE, arh. Vasilica BONDOR NEGRARU
Ediţia 2007, secţiunea arhitectură
2 LOCUINȚĂ CUPLATE
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2007, secţiunea arhitectură
LOCUINȚĂ INDIVIDUALĂ
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE