ro | en

Locuințe colective Universul

Autor: Anca TOMA
Îndrumător: lect.drd.arh. Florian STANCIU

Comentariul autorului

Locuinte colective “Universul” – 3 paliere de studiu:

AMBIENT . strada de hartie

- replasarea in circuitul cultural si interactiv al orasului a fostei strazi Sarindar (astazi Constantin Mille – un fel de “parcare” strajuita de cladiri parasite) prin reabilitarea cladirilor si animarea cu spatii publice, culturale si comerciale, incurajaza redefinirea identitatii prafuite, regenerand constiinta colectiva a intregii zone.

PROXIMITATE . insula - negociere public-privat

- parterul liber ofera posibilitati multiple de legatura prin treceri si pasaje ce traverseaza insula. Chioscuri de ziare, librarii si cafenele prelungesc traseul “strazii de hartie” spre parc. Dinspre acesta, vegetatia abundenta inainteaza in interiorul incintei. Functiuni publice - mici birouri, edituri, ateliere se regasesc si la primele niveluri - fie intercalate printre apartamente, fie ca extinderi ale acestora prevazute cu intrare separata si posibilitate de izolare.

CONFIGURATIE SI INTIMITATE . acasa

- forma constructiei a luat nastere ca urmare a constrangerilor urbanistice. Proiectul s-a dezvoltat exploatand potentialul oferit de neregularitatile impuse, marjand pe specificitatea caracterului oferit. Inauntru apartamentelor spatiile de serviciu se grupeaza in insule centrale, fluiditatea spatiului liber evidentiand inflexiunile peretilor. Denivelarea in interiorul unor apartamente si terasele generoase dau un caracter aparte vietii casnice. Experiente multiple sunt dezvaluite in explorare datorita schimbarii permanente a unghiurilor de perceptie atat a spatiului interior cat si a celui exterior.