ro | en

Muzeul de Artă Vizuală – Galați

Autor: Diana DINA
Îndrumător: prof.dr.arh. Mihai CAFFE

Comentariul autorului

Muzeul de arta vizuala din Galati este gazduit de o fosta casa episcopala, nationalizata in regimul comunist, care acum urmeaza sa fie retrocedata. Primaria Galati si muzeul au organizat un concurs pentru realizarea unui sediu nou, in parcul Rizer, pe locul unui fost cinematograf de vara, acum dezafectat si aflat intr-o stare avansata de degradare.

Colectia curenta a muzeului include opere de: grafica, pictura, tapiserie, ceramica, sculptura, olarit. Caracteristica principala comuna a acestor arte este interactiunea intre artist si materia de lucru, folosind mainile ca unelte: fie ca utilizeaza o penita, o pensula, ori tes sau modeleaza.

Conceptul muzeului pleaca de la aceasta legatura intre degetele unei maini care "se aseaza" pe sit si il modeleaza, lasand o amprenta -culturala- in materia vegetala a parcului. Aceasta imprimare / impresionare a spatiului natural de catre imaginatia si creatia umana creeaza arhitectura.

Forma si textura terenului sint schimbate / influentate de interactiunea om-natura (materie).

"Degetele-pavilion" sint deschise pentru a primi lumina de nord si zenitala, dar si catre strada de acces principal, invitand prin ecranele- ochean cu vitraj translucid, filtrand lumina, la parcurgerea spatiului interior si la comunicare; circuitul interior al spatiului cultural, circuitul exterior al parcului se intrepatrund si comunica atat prin folosirea aleilor pentru expunere in aer liber, cat si prin aceste ocheane si zone vitrate care ofera vizitatorului din interior privelistea cadrul natural vecin. In acest fel, trunchiurile copacilor parcului si sculpturile muzeului devin doua feluri de exprimare - aflate in dialog vizual- ale aceleasi realitati sensibile, in interpretari diferite.