Premiul secțiunii „Arhitectură socio-culturală”

ECO-CHILIA

Tătaru - Chilia Veche, jud. Tulcea, România
Autori: arh. Esenghiul ABDUL, arh. Claudia TRUFAŞ, arh. Christian Andres BEROS CONTRERAS / BEROS ABDUL +
Colaboratori: Structura: ing. Florin Cimpanu (Estacons SRL)
Instalaţii: ing. Florin Mihailov (Mavca Stuf SRL)

Ansamblul de cinci construcții face parte din proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare a deținuților prin care se urmărește dezvoltarea unei metodologii de reintegrare socială a deținuților din mediul defavorizat și cu nivel scăzut de școlarizare, prin implicarea acestora în activităţi de instruire și calificare în meserii și meșteșuguri tradiționale (tâmplărie,marangozerie, olărit, împletituri, agricultură ecologică şi construcţii). Prima etapă a acestui proiect a fost construcţia a cinci ateliere unde se vor ține ulterior cursuri de calificare pentru 5 meșteșuguri tradiționale.
Deoarece se dorește ca acest proiect să reprezinte un model pentru construcțiile locale și să acopere o cât mai mare diversitate de tehnici și materiale, alcătuirile pereților au fost diferite pentru fiecare casă: respectiv un sistem mixt din cărămizi de chirpici și mănunchiuri de stuf între ele, sau inchideri de lemn umplute cu lână de oaie sau stuf, acoperirea fiind integral din stuf.
În cazul acestui proiect, accentul nu cade pe construcțiile în sine, ci pe modalitățile în care arhitectura poate contribui la construirea unei societăți mai sănătoase, responsabile și, în plus, mai ecologice.

Comentariul juriului (Mihai Roșca):

Un proiect care integrează și pozitivează diferite aspecte din particularitățile societății românești actuale (tradiții culturale, integrare socială a persoanelor excluse, calității de eco-construcție etc.)

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2016, secţiunea arhitectură rezidențială – locuințe individuale
Nominalizare
Casa J
arh. Christian Andres BEROS CONTRERAS, arh. Esenghiul ABDUL, arh. Claudia TRUFAŞ, arh. Roxana DUMITRIU, Iulian BINDAR