ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură și spațiu public – intervenții și acțiuni în spațiul public”

Primar pentru 10 minute

București, România
Autori: curator Raluca Voinea, arh. Ștefan Ghenciulescu – Curator, arh. Constantin Goagea – Design pavilion, arh. Cosmina Goagea – Coordonare cercetare, artist Daniela Pălimariu – Design și program pavilion, Iuliana Dumitru – Cercetare, program pavilion, arh. Mihai Duțescu – Interviuri, reportaje / Goethe Institut + tranzit.ro + Zeppelin
Colaboratori: Film documentar: Vlad Petri
Echipa Goethe Institut: Evelin Hust, director, Oana Lăpădatu, Coordonatoare Programe Culturale: Muzică & Arte vizuale
Colaboratori: Matei Popescu, Sorina Dumitru – construcție pavilion; Dragoș Dragnea, arhitect; Claudiu Forgaci, arhitect - cercetare

Comentariul autorului

Primar pentru 10 minute
Acțiune participativă în cadrul proiectului „Actopolis. The Art of Action / București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!”
Sudul Bucureștiului e parcă un alt oraș. O zonă ascunsă, greu accesibilă și cu inegalități sociale mari – dar și diversă, cu locuri bune și vii și cu un potențial discret, dar autentic… poate un teren potrivit pentru altfel de viziuni urbane și pentru un exercițiu de imaginație responsabil.
Ne-am jucat, imaginându-ne partea de sud a Bucureștiului ca un oraș de sine stătător. Am instalat în luna mai un birou mobil de primar în trei spații publice din zonă. Trecătorii deveneau primari pentru zece minute. Depuneau un jurământ, primeau o eșarfă și o ștampilă, trebuiau să ia hotărâri. La sfârșit, primeau câte o diplomă.
Întrebările, propunerile și ideile lor vor fi analizate și publicate – o schiță a unui posibil București-Sud viitor, din perspectiva cetățenilor săi.
Pavilionul a fost apoi trimis în satul Belciugatele din județul Ilfov, unde asociația Arhipera desfășoară de mai mulți ani un program de arhitectură socială participativă. Construcția va fi integrată într-o locuință pentru o familie aflată în condiții de sărăcie extremă.



Alte lucrări cu aceiași autori: