ro | en

Casa de pe Lac

Dublin, Irlanda
Autori: arh. Max O'Flaherty, arh. Olivia Safer / Aughey O'Flaherty Architects
Colaboratori: Structura: Casey O'Rourke Associates
Executant: Smithcon Building Contractors

Comentariul autorului

Aceasta este o propunere de locuinta privata pe un amplasament spectaculos, langa mare, in nordul peninsulei Howth, cu vederi spre insulele Lambay si Ireland’s Eys, intr-un habitat protejat; situl este marginit de dunele de nisip ale plajei Burrow spre nord si contine un lac de dimensiuni apreciabile la sud.
Locuinta propusa are un plan alungit si ingust, masurand aprox. 30 de metri lungime si 6 metri latime, si este ridicata de la sol pentru a se conforma cu regulile locale de protejare impotriva inundatiilor. Latura sud estica iese in consola peste lac, iar amprenta la sol este retrasa, pentru a nu atinge conturul lacului. Acoperisul intr-o panta se deshide spre sud pentru a capta energia solara, iar la nord se inchide, pentru a reduce impactul spre latura mai sensibila a plajei. Rezultatul este o cladire alungita cu dubla deschidere.
Planul este orientat est-vest si prezinta on inflexiune geometrica in centru, care corespunde cu intrarea principala pe partea concava si cu accesul secundar si deschiderea panoramei spre mare pe partea convexa, continuand cu un acces pietonal spre mare, printre dune. Parterul nu contine spatii de locuit.