ro | en
  • Premiul secțiunii „Arhitectură rezidențială – locuințe individuale”

Casa de amintiri

Alexandria, jud. Teleorman, România
Autor: arh. Simona Pribeagu / Birou de Arhitectura Simona Pribeagu Schmid
Colaboratori: Patrick Schmid
Gabriel Pribeagu

Comentariul autorului

La început a fost o casă mica pe acest loc, pierdută în mijlocul unei gradini dense, paradisiace.
Casa nouă, fără etaj, începe pe locul celei vechi, dar se întinde pe aproape toată lățimea terenului, împartind curtea în două: grădina din față si livada din spate.
După sablonul casei existente (locuință “vagon”), două corpuri înguste si lungi găzduiesc camere si încaperi adiacente. Dar adăpostesc între ele un spațiu nou: o camera mare, deschisă, luminoasă, un spațiu de legatură între curte și casă, între locuirea tradițională si cea de astăzi, inima locului.
Realizarea casei (cu pereți zidiți si planșeu de lemn) a fost amprentată de lipsa meșterilor calificați si de bugetul redus. Dar de aici și provocarea cea mai mare: cum sa reinterpretezi fragmente ale arhitecturii tradiționale, când trebuie să te limitezi la produsele existente astăzi în hypermarketurile de construcții?
Policromia, varietatea texturilor, grija pentru detalii, alegerea precisă a materialelor, teme care înnobileaza casele tradiționale, reapar aici. Pentru a dialoga cu locul si cu istoria lui, dar și pentru a aminti locuitorilor (el muntean, ea moldoveancă) de casele lor de demult, de acasă.

Comentariul juriului

Comentariul juriului (Irina Cristea):

O știință de a prelua contradicții importante din comanda arhitecturală contemporană

O manieră abilă și justă de a dezvolta o arhitectură de calitate cu multiple frumoase vederi

Un răspuns potrivit într-un context dificil, o integrare discretă într-un context urban obișnuit

O adaptare interesantă și neobișnuită în acord cu tradiția arhitecturii urbane vernaculare din cartierele de locuințe ne-gentrificate



Alte lucrări cu aceiași autori: