ro | en

Palatul Dacia România. Art Safari 2016

București, România
Autori: arh. Emilia - Maria Duda, arh. Raluca - Livia Niculae, arh. Alexandru Belenyi, arh. Matei Bogoescu, Ștefan Hillerin / BAZA. Deschidem orașul
Colaboratori: arhitecți stagiari Andrei Cumpănășoiu, Anastasia David, Andrei Moldoveanu, și absolvent Marc Patrulius

Comentariul autorului

Art Safari 2016. An dada. Mai. O arcă pierdută în timp își deschide pântecul și primește în interiorul său mințile însetate de nou ale Bucureștiului. Casă temporară a expoziției, Palatul Dacia-România se naște în anul 1880, în inima financiară a Bucureștiului. Ca o mână de rune aruncată pe pământ, în el se citește supunerea prestanței burgheze într-un colaj de spații generice, funcționale, porționate în metri pătrați. De la fațadele neoclasice și foyer-ul public dominat de scafe baroce, reminiscent unui hotel vienez, până la celulele de lucru rezultate din partajarea mecanică a interioarelor sale luminoase, Palatul este o sumă de contradicții.
Destinat calculului contabil, Palatul a fost sediu de bănci și adăpost pentru finanțiști înghesuiți în cămăruțe ticsite cu dosare voluminoase. Aceste spații cândva posedate de exactitate sunt exorcizate și eliberate prin artă, dezvăluind noi perspective în Centrul Vechi al orașului. Art Safari nu își propune să ascundă oglinda spartă a tranziției românești, ci îi îmbrățișează matern disfuncțiile, discordanțele și cacofoniile care reverberează astăzi în interiorul Palatului.



Alte lucrări cu aceiași autori: