ro | en

Atelier Intercultural Victoria

Slatina, jud. Olt, România
Autori: arh. Andrei Nistor – sef proiect, arh. Raluca Zaharia – proiectant, arh. Flavia Goga – proiectant / SC KXL SRL
Colaboratori: Structura: ing. Horia Ionuț Mihnea (SC. Cross Structural Design SRL)
Instalatii HVAC si termice: ing. Cristian Ghițuleasa (SC. Maestro Proiect SRL)
Instalatii electrice: ing. Adrian Mogoș (SC. D&D Eurocom SRL)
Executant: SC. Phoenix Transbac SRL

Comentariul autorului

În 2010 Primăria municipiului Slatina primește de la RADEF cinematograful Victoria, fostul Club al Subofițerilor din centrul istoric al localității, o construcție din 1933, abandonată de cel puțin 10 ani la acel moment. La 4 ani după, beneficiarul aplică la fondurile norvegiene cu proiectul de restaurare și transformare într-un spațiu cultural multifuncțional.
Caracteristica principală a clădirii este planul îngust, specific parcelarului de centru istoric, care adăpostește o sală de mici dimensiuni rectangulară. Clădirea din perioada interbelică a fost ridicată pe locul unui alt imobil de început de secol XIX de unde și nivelul demisolului boltit cu arce dublouri.
Propunerea de consolidare este reversibilă și presupune introducerea unui sistem de cadre orizontale și verticale metalice. Planșeele existente din lemn sunt refăcute cu grinzi lamelare.
Elementul de noutate al proiectului este introducerea unui sistem de panouri rabatabile care transformă sala principală dintr-o sală de cinema într-o sală multifuncțională. Sunt păstrate elementele originare, pardoseala de mozaic cu anul construcției din holul de intrare, elementele decorative de fațadă dar și interioare. Sunt refăcute elementele de balustradă și tâmplăriile exterioare.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2017
Arhitectură și restaurare