ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetări și viziuni prin arhitectură – intervenții și experimente de arhitectură”

Centrul Comunitar Tei

București, România
Autori: arh. Cristian - Daniel Borcan, arh. Alexandru Axinte, arh. Matei David / studioBASAR
Colaboratori: Grupul de Inițiativă Civică „Lacul Tei”
Vlad Cătună (CeRe - Centrul de Resurse pentru Participare Publică)

Comentariul autorului

Centrul Comunitar Tei este primul echipament comunitar urban grassroots realizat de un grup de cetăţeni activi - organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică “Lacul Tei” - în parteneriat cu studioBASAR.
Găzduit de o structură utilitară minimală - un container maritim de 14 mp, amenajat, echipat tehnologic şi conectat la electricitate - Centrul Comunitar Tei răspunde la o nevoie locală identificată de către membrii Grupului în diverse ateliere de lucru şi întâlniri organizate în comunitate în ultimii ani, şi urmăreşte crearea unui parteneriat civic-public cu autorităţile locale.
Prin construirea unui program de activităţi în care se implică şi alte grupuri sau organizaţii, Centrul Comunitar Tei îşi propune să testeze şi să valideze un model de bună practică pentru dezvoltarea şi altor centre comunitare de cartier gestionate de către cetăţeni organizaţi. Astfel, transferul de la cetăţeanul consumator de spaţiu public la cel de co-producător beneficiază de un format într-un spaţiu de colaborare şi solidaritate, în care comunităţile îşi pot regăsi identitatea şi unde spiritul civic îşi poate canaliza energia.
Centrul Comunitar Tei este un proiect Urbaniada cu sprijinul ING Bank.



Alte lucrări cu aceiași autori: