ro | en

Turnul Țesătorilor - Cluj-Napoca

Cluj-napoca, jud. Cluj, România
Autori: arh. Liviu-Vlad Moraru, arh. Elena Ștefănescu Marcu, Andrei Ștefănescu, st.arh. Marius Manea / studio ae (atelier sea s.r.l.)

Comentariul autorului

Turnul de peste cinci secole face parte din viața și identitatea locuitorilor, a evoluat împreună cu orașul. Baza medievală vorbește despre masivitate și delimitarea față de teritoriu și despre apărare. Partea neoclasică este asociată secolului al XIX-lea și funcțiunii de observare a pompierilor. Apartenența se schimbă de-a lungul timpului: de la turn de apărare și observare, devine apoi al Țesătorilor, al Pompierilor, iar acum are șansa de a deveni turnul reprezentativ al orașului Cluj.
Proiectul propune valorificarea potențialul turnului existent de a deveni un reper la nivelul cvartalului și al orașului. Acest scop este atins prin următoarele acțiuni:
Restaurarea porțiunii cu valoare istorică și îndepărtarea intervențiilor care interferează.
Înălțarea turnului cu un cub transparent detașat de clădirea existentă care creează senzația de plutire, accentuează înălțimea și care oferă o perspectivă panoramică peste oraș. Țesătura cubului aduce aminte de trecutul turnului.
Amplificarea spațiului public. La nivelul urban mai amplu, cvartalul și turnul se integrează ritmului și traseelor urbane prin pietonalizarea străzilor Tipografiei și D Ferenc. Se configurează un spațiu urban care se dezvoltă atât pe orizontală, cât și pe verticală prin continuitatea parcursului și prin integrarea turnului panoramic.



Alte lucrări cu aceiași autori: