ro | en

Extindere ARCUB si sediul UNITER

București, România
Autor: Bogdan Ionut RADULESCU
Îndrumători: conf. dr. arh. Liviu Neaga

Comentariul autorului

În cadrul proiectului de diplomă se va propune realizarea unei extinderi a clădirii deja existente ArCub, în vederea revigorării zonei, prin asigurarea unui loc de tip atractor. Din punct de vedere funcțional, propunerea este complementară edificiului existent și nu alterează sub nicio formă integritatea sa.
Primordial și în mod absolut, realizarea unei extensii a ArCub-ului presupune împrumutarea unor atribute socio-culturale câștigate în timp și implementarea acestora în propunere. Realizarea unei extensii la clădirea existentă monument de arhitectură, presupune unificarea acestora fără a știrbi din prestigiul edificiului existent. Ele nu vor fi apreciate și tratate ca două obiecte separate.
Ca o continuitate morfică, propunerea va fi tratată într-o relație de neutralitate cu predecesorul vecin. Această intervenție nu se subscrie unei “fraude” stilistice prin plasticitatea sa, ci manifestă o stare de indecizie a unei arhitecturi aflată la răscruce de căutări de sine. Obiectul propus nu-și abrogă triumfal vreun statut manifest prin locul pe care îl ocupă, ci își caută doar o identitate sub pretextul general ArCub, prin ocuparea teritoriului său ca o extindere a unui precedent cu personalitate protejată.