ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Diplome de arhitectură”

Sală de reprezentații în București

București, România
Autor: Laura-Ioana ONIGA
Îndrumători: Conf. dr. arh. Florian Stanciu

Comentariul autorului

Spațiul unde și-au avut originea reprezentațiile este locul eliberat din cadrul orașului, împrejmuit de clădirile ce realizează decorul spectacolului: piața publică, strada.
Proiectul s-a conturat în acest loc deschis, conformat ca o încăpere, în care sala apare deja constituită. Locul apare ca o casă anterior conținută, cu un minim de fațadă, în care mai degrabă fațada este cea interioară.
Proiectul propune o suprapunere de structuri între cei doi pereți laterali, un subsol format dintr-o succesiune de spații riguroase definite de pereți groși de beton ce funcționeaza ca reazeme pentru stâlpii din parter, care la rândul lor eliberează sala de orice tip de structură verticală.
Această trivalență este fundamentată de modul de utilizare al acestor spații: subsolul devenind locul secret al actorilor, un spațiu agitat, efervescent; parterul, un spațiu dens, zgomotos, public, spațiu dedicat orașului, o cameră urbană prin excelență, cu deschidere către două străzi și posibil de traversat, înspă spațiile ce îl alcătuiesc îl fac difuz și în acest fel abstrage subtil de la cotidian; cel de-al treilea spațiu, reprezintă recuperarea dimensiunii locului, un spațiu aflat în așteptare, camera nobilă, decupată în această masă densă.