ro | en

Casa Artelor

București, România
Autor: Andreea BOLDOJAR
Îndrumători: Șef lucr. dr. arh. Dan Cosmin Pavel

Comentariul autorului

De la înmulțirea primelor curți parohiale din orașul lui Bucur, la aglomerări de mahalale și regulamente de înfrumusețare, locul cuprins între Curtea Domnească și Piața Bisericii Sfântul Gheorghe Nou rămâne centrul și locul de început al Bucureștilor. După modificările aduse fostei mahala, fronturile care susțineau orașul dens sunt întrerupte. Dacă parohiile și bisericile erau protejate într-o curte interioară, acum părți din acestea nu mai sunt căutate, ci sunt expuse.
Cuvintele care descriu cel mai bine acest loc sunt: straturi, texturi, nepotriviri. Proiectul Casa Artelor descrie traseul unor curți, o succesiune de locuri legate prin pasaje care continuă țesutul. Prima curte descoperită dinspre Calea Moșilor este curtea rotundă; se întrezăresc ganguri, straturi, deschideri noi. Descoperim curtea ascunsă în jurul căreia se găsesc saloane. În curtea cu ateliere ordinea exterioară a condus în interior la un joc al fronturilor, întocmai nepotrivirilor regăsite în spatele fațadelor Căii Moșilor.
Proiectul nu este ordonat, nu se poate măsura obiectiv; acest loc conține secrete, parcurgerea lui creează așteptări, entuziasm și un repertoriu de imagini diferite.