ro | en

Consonanțe. Semnificația arhitecturală după crizele științei moderne

Autori: arh. Arpad Zachi – editor, arh. Alberto Perez-Gomez, Aura Pandele – traducător / Fundația Arhitext design
Colaboratori: Prefață: Ștefan Vianu
Corectură: Melina Haureș
Design & DTP: Faber Studio
Produs de: Exclus Prod

Comentariul autorului

Cartea «Consonanțe Semnificația arhitecturală după crizele științei moderne» reprezintă traducerea celei mai recente scrieri a reputatului teoretician al arhitecturii Alberto Pérez-Gómez. Volumul se înscrie în colecţia «Spaţiul sensibil», completând în mod consistent ediţia în română a tratatului «The Eyes of the Skin», a lui Juhani Pallasma.
Cartea este un tratat de arhitectură transdisciplinar şi constituie o operă de maturitate a autorului, care sintetizează deopotrivă gândirea acestuia şi reuneşte explorările teoretice din ultimii ani în câmpul devenirii arhitecturii şi al relaţiei acesteia cu teritorii conexe: filosofia, muzica, literatura etc.
Alberto Pérez-Gómez abordează arhitectura prin prisma noţiunilor de stare şi de atmosferă, legând aceste idei de conceptul-cheie Stimmung – acordare – şi de rădăcinile acestuia în armonia pitagoreică şi în echilibrul vitruvian al proporţiilor. Autorul afirmă: primatul locului asupra spaţiului; aspectul lingvistic al arhitecturii – vocile arhitecturii şi vocea arhitectului; arhitectura ca experienţă multisenzorială (nu plastică), menţionându-i pe Piranesi, Ledoux sau Hejduk ca exemple pentru modelarea metaforică; felul în care Stimmung poate fi întrebuinţat astăzi pentru a pune în operă posibilităţile contemporane de acordare.



Alte lucrări cu aceiași autori: