ro | en

Teatru experimental / Revitalizarea spațiilor neconvenționale din Cluj

Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Autor: Eusebio-Daniel UNGUREANU
Îndrumători: Conf. Dr. Arh.: Zeki Haytham
Inginer de structuri: Coman Madalin

Comentariul autorului

Atelierele Remarul au avut un rol semnificativ în dezvoltarea orașului, construcția acestora făcând din Cluj un pion important în ceea ce privește transportul feroviar. În prezent mai există câteva clădiri anexe și halele principale, abandonate, însă considerate cele mai importante clădiri industriale din oras. Cu ocazia diferitor evenimente, aceste hale sunt închiriate și readuse la viață prin spectacole de teatru, expoziții și cinematografie.
Orașele într-o continuă creștere, atât ca densitate cât și ca suprafață, ocupă din ce în ce mai mult mediul natural, fără însă a exploata la maxim cadrul artificial deja creat. Astfel există în prezent numeroase clădiri, locuri abandonate ce se pierd în oraș. Unul din procesele cu cel mai mare impact asupra societății îl reprezintă dezindustrializarea unor zone din oraș, urmând ca aceste spații, de obicei imense, să fie reintegrate in viata de zi cu zi a comunităților respective.
La nivelul Clujului, întreaga zonă industrială aflată în nord, împarte orașul în două, separând centrul orașului de periferie atât fizic cât și ca activitate. Așadar, aceste ateliere reprezintă în prezent un posibil punct de start pentru o restructurare a întregului spațiu industrial, cât și o posibilă legătură între cele două zone majore ale orașului: periferia și centrul.