ro | en

CineBucurești. 100 de ani de modernitate - lectura modernității bucureștene prin prezentarea apariției și devenirii sălilor de cinema

Autori: arh. Mihaela Pelteacu, arh. Daniela - Maria Puia
Colaboratori: Contributori: Lola Conte, Victor Moldoveanu, Matei Vlăsceanu, Bogdan Mihăilă, Adrian Pană,
Teodora Popa, Diana Albeanu, Anca Balotă, Mihaela Constantin, Minodora Toma
Asistent editorial: Maria Mănescu

Comentariul autorului

CineBucureşti. 100 de ani de modernitate reunește materialele expoziției cu același nume și reprezintă o incursiune în istoria sălilor de cinema ale Bucureştiului, surprinzând etapele reprezentative ale evoluţiei acestora, aşa cum s-au succedat: de la primele proiecţii cinematografice, la începutul secolului al XX-lea - organizate în spaţii publice, cafenele, grădini de vară sau săli de teatru - la conceperea, în perioada interbelică, a unor spaţii inovante, realizate după specificul evolutiv al recepţiei cinematografice şi al dezvoltării societăţii şi până astăzi, când scăderea dramatică a frecvenţei publicului în sălile de cinema a condus la dispariţia, închiderea şi degradarea celor mai multe dintre ele.
Printr-o prezentare narativă a istoriei sălilor de cinema, volumul evidenţiază rolul social-educativ, cultural şi recreativ care a făcut ca aceste spaţii să fie recunoscute drept veritabile locuri pentru oameni. O secţiune de fotografie încheie volumul, făcând conexiunea cu săli similare din câteva Capitale europene.
Volumul face parte din proiectul cultural CineBucureşti. 100 de ani de modernitate, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în iunie-noiembrie 2017.



Alte lucrări cu aceiași autori: