ro | en
  • Premiul Președintelui Filialei București

Ioana Grigorescu - calea sincerității

Autori: arh. Alexandru Nicolae Panaitescu – autor - coordonator, arh. Rodica Elvira Panaitescu, arh. Ioana Alexe / Uniunea Arhitecților din România
Colaboratori: Grafică și design: arh. Ioana Alexe
Cercetător arhivă: arh. Rodica Panaitescu, Răzvan Hatea
Text: arh. Virgil Polizu, arh. Constantin Gorcea, arh. Constanța Carp, arh. Victor Dan Kisilewicz

Comentariul autorului

IOANA GRIGORESCU - CALEA SINCERITĂŢII
În linii mari, concepţia de restaurare susţinută de Ioana Grigorescu a stat sub semnul sincerităţii şi autenticităţii, fiind definită de ea ca „... asemănătoare reîntregirii unui vas de lut cu un alt material contrastant [şi pe care] privindu-l, eşti mulţumit să ştii care anume porţiune este cu adevărat originală şi care a fost completată. Astfel, cercetătorul viitor sau vizitatorul devine implicit un spectator activ, un critic al restaurării, îşi dă seama atât de starea monumentului la începutul lucrării, cât şi de justeţea sau eventualele greşeli ale reconstruirii...”.
Cartea în 384 de pagini cuprinde o amplă prezentare monografică a activităţii Ioanei Grigorescu, susţinută şi de 518 imagini, dintre care peste două treimi sunt desene sau fotografii de epocă, restul fiind actuale, şi care ilustrează principalele lucrări de restaurare întreprinse de arhitectă între 1955-1972, cu precădere în Bucovina şi Neamţ.



Alte lucrări cu aceiași autori: