ro | en

Back to the roots - Concurs Imagine Dumbrava Vlăsiei

Balotești, jud. Ilfov, România
Autori: arh. Victor Felix Mocanu, arh. Iuliana Coman / S.C. ARHISIMPLU S.R.L.

Comentariul autorului

Back to the roots reprezintă un concept de casă pasivă contemporană, generat privind spre tehnicile trecutului. Plecând de la ideea umilului bordei, regăsit în istoria multor popoare și fiind una dintre primele forme de locuire, am încercat reinterpretarea acestuia într-o factură contemporană, care să răspundă nevoilor utilizatorilor, fără a se îndepărta de legătura cu natura. Am dorit simplificarea formelor organice ale locunței subterane tradiționale către o volumetrie care se încadrează în contextul temporal actual.
Volumetria finală a rezultat în urma pivotării planșeului clădirii îngropate, cu tot cu solul aflat deasupra, deschizând interiorul către peisajul favorabil, rezultând o fațadă aproape total transparentă. Aceasta are scopul de a face legatura dintre interior și natură, asigurând o ventilarea tuturor spațiilor pe timp de vară, iar iarna va genera un aport de căldura prin intermediul efectului de seră, în timp ce pierderile de energie sunt diminuate datorită acoperișului verde.
Accesul se face printr-un tunel care trece prin toată lungimea casei, bordat pe trei laturi pentru a crea efectul de rama de tablou, iar pânza acestuia sa fie natura vizibilă prin transparență.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2018
Proiecte de arhitectură