ro | en

Kinetic Parc Cluj

cluj, jud. Cluj, România
Autor: arh. Bogdan Constantin Neagu / NBC ARHITECT
Colaboratori: arh. Radu Draghici,
arh. Alexandru Dumitrescu,
arh. Andrei Moflea,
arh. Vlad Zlota,
arh. Vlad Dragan

Comentariul autorului

„Parcul Feroviarilor” este un spațiu plantat în suprafața de 5,4 ha, cu funcția de parc public de agrement. Propunerea biroului nostru s-a axat pe integrarea parcului în țesutul urban existent și generarea unor spații publice multifuncționale – ca zone de tranziție, înspre zona de nord, spre Piața Gării, biserică și zona rezidențială. Versatilitatea spațiilor amenajate și adaptarea la contextul cultural emergent al orașului ne-a dus la ideea unui parc cinetic, în care toate elementele propuse (pavilion multifuncțional, podul amfiteatru-belvedere, bănci rotative, teatru de vară, patinoar, locuri de joacă pentru copii, puncte de belvedere pe Someș, porți de acces) să se subordoneze conceptului de mișcare-transformare-dinamism.
Astfel, pasarela existenta devine un adevărat„atractor”: un pod cu secțiune în trepte și pergole metalice, ce înglobeaza atât o zonă pietonală, cu banda pentru bicicliști, cât și o zonă de amfiteatru dispus de-a lungul podului, rezultând un spațiu-belvedere contemporan.
Ansamblul pod amfiteatru-pavilion multifuncțional, cu zona info, cafenea și săli de spectacol generează spații urbane și activități coerente, regenerând un țesut urban anost, lipsit de repere. Parcul devine extrovert, cu efect benefic asupra zonelor urbane adiacente.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2018
Proiecte de arhitectură