ro | en
Anuala de Arhitectură » 2022 » Activarea Muzeului Național Tehnic

Anuala de Arhitectură București 2022 și Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida activează împreună spațiul muzeal al tehnicii românești

Lansare: joi 3 noiembrie 2022, ora 18:30 / Parcul Carol, str. General Candiano Popescu nr. 2, București

Vernisajul de deschidere a Anualei de Arhitectură București 2022

Deschiderea Anualei de Arhitectură București 2022 a însemnat o seară de 3 noiembrie petrecută de sute de oameni într-o clădire incredibilă. Vernisajul de la Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida care a găzduit opt expoziții a fost un eveniment gândit pentru arhitecți și pentru publicul larg.

În deschiderea serii au fost prezentate expozițiile de către autorii lor și de către cei direct implicați în organizarea acestora. Președintele Filialei Teritoriale București a O.A.R., arh. Emil Ivănescu, a vorbit despre platforma de expoziții lansată împreună cu Expohub O.A.R. București și care este gândită pentru publicul larg. Ivănescu a mulțumit partenerilor Anualei de Arhitectură București 2022 care au făcut posibil desfășurarea vernisajului gândit în cadrul Anualei bucureștene: Alumil, Wienerberger, Holcim.

Au fost purtate discuții interesante despre arhitectură, sustenabilitate, tradiții, cultură, plăcinte coapte în cuptoare tradiționale de la Bucium, incluziune, concursuri de soluții și importanța implicării și participării arhitecților în desfășurarea acestora. Au fost discuții despre patrimoniu și educație, despre forturile din jurul Capitalei și cum pot fi acestea valorificate. Au fost făcute planuri pentru viitorul apropiat care pot fi realizate datorită implicării celor care își doresc acest lucru. Prezența arhitecților tineri în număr mare a fost un semnal cât se poate de bun.

Cele opt expoziții vor fi prezente în clădirea din Parcul Carol până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida este un loc în care atunci când vă decideți să mergeți este bine să vă alocați câteva ore. Sunt foarte multe de descoperit și de asimilat. Cei care aveți copii îi puteți lua cu încredere cu voi, vor intra într-o lume fantastic de bogată.

Le mulțumim sutelor de oameni prezenți la eveniment pentru că au găsit răgazul să treacă pragul muzeului și să fie alături de Anuala de Arhitectură București 2022.

28 octombrie 2022

Avem plăcerea să vă invităm la vernisajul curatoriat de Anuala de Arhitectură București 2022 (AAB 2022) și Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida. Este vorba despre o infrastructură de expoziții în cadrul celui mai tehnic muzeu din țară, infrastructură gândită de AAB 2022 împreună cu muzeul.

Vernisajul va fi la începutul lunii noiembrie, joi, în data de 3, și va începe la ora 18,30 în incinta muzeului, la adresa Parcul Carol, str. General Candiano Popescu nr.2. În cadrul evenimentului vor fi opt expoziții și instalații care, prin diversitatea subiectelor abordate, se adresează bucureștenilor interesați de felul în care putem evolua prin cunoaștere și aprofundare, indiferent de domeniu.

Partenerul special al ediției aniversare este Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Grigore Leonida. Filiala Teritorială București a O.A.R. își propune să aducă amplasamentul, istoria și colecțiile muzeului în atenția tuturor pentru valoarea memoriei culturale, sociale și științifice românești pe care o conservă de atâta timp.

Anuala de Arhitectură București 2022 își propune să promoveze tot ceea ce este legat de Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Grigore Leonida – de la conținut, la spațiul în care funcționează și până la cunoașterea pe care o poate oferi.

Activăm Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida prin expozițiile pe care acesta le va găzdui timp de patru luni:

Henri Coandă – 50 de ani de invenții și cercetări

Este expoziția-fanion despre Henri Coandă (07.06.1886 – 24.11.1972) gândită ca o retrospectivă a 50 de ani de invenții și cercetări. Aceasta își propune să cucerească pe oricine va călca pragul muzeului în următoarele luni.

De la prezentarea principalelor lucrări ale lui Coandă - avionul cu reacție, aplicațiile efectului Coandă și până la inovațiile din domeniul construcțiilor civile, construcțiilor de locuințe sau mobilității - toate aceste detalii vin să expună istoria unei personalități internaționale marcante căreia tehnica mondială încă îi datorează multe descoperiri.

La 22 de ani, a realizat proiectul avionului fără elice, construit cu bani proveniți din economiile tatălui său. Acest avion, primul cu propulsie prin reacție, a fost lansat în ziua de 16 decembrie 1910, pe câmpul de aviație de la Issy-les-Moulineaux, de lângă Paris, după ce a fost privit cu deosebită curiozitate de vizitatorii salonului aeronautic din acel an. Pe un afiș desenat de inventator apare pentru prima dată termenul de turbopropulsor. Greutatea totală a aparatului era de 420 kg. A fost botezat Avionul Coandă 1910. Pentru proba de zbor, pilotul a fost chiar inventatorul. Nici el, nici altă persoană, nu mai pilotase un astfel de avion.

În anul 1918, a conceput primele elemente prefabricate din beton pentru construirea de locuințe, invenție premiată cu medalia de aur la expozițiile de la Paris, Nisa, Padova. De asemenea, inventează panourile de “bois-beton” prin care realizează mai multe intervenții de arhitectură și construcții împreună cu arhitectul Berindey.

În anul 1934, a descoperit un fenomen fizic necunoscut până atunci, aducând o importantă contribuție la patrimoniul cunoștințelor fundamentale ale omenirii, care a pus bazele mecanicii fluidelor, citat în tratatele de specialitate ca “efectul Coandă”. Efectul se regăsește în: frâna cu recul pentru armele de foc; dispozitivul pentru îmbunătățirea randamentului motorului cu combustie internă; propulsia vehiculelor aeriene; turbinele cu gaze; amplificatoarele cu fluide; amortizoarele de zgomot. Acest efect a fost brevetat în Franța cu titlul “Procedeu pentru devierea unui fluid în alt fluid”. În anul 1935, pe baza efectului Coandă, inventatorul a construit Aerodina lenticulară, discul zburător, care și în prezent este experimentat în secret de NASA.

Șirul invențiilor sale a atins cifra de 2.608, fiind autorul a 250 de invenții importante obținând cele 700 de brevete care l-au recomandat ca un mare savant al secolului.

Retrospectiva Anualelor de Arhitectură din București

Anuala de Arhitectură București promovează de 20 de ani calitatea în arhitectură, urbanism și construcții. Expoziția prezintă proiectele premiate de-a lungul celor 20 de ediții și pune în prim-plan rolul arhitectului, al specialistului în construcții și valoarea unui mediu de calitate. Este vorba de proiecte care fac față cu brio celui mai important test: al timpului. Sunt proiecte care au ca autori arhitecți dedicați meseriei pe care o practică, proiecte care fac ca o expoziție a retrospectivei Anualelor să fie un must-see al generațiilor care sunt astăzi la început de drum. Se adresează deopotrivă arhitecților și celor care își doresc să înțeleagă cum evoluează arhitectura de calitate și cât de importantă este promovarea ei.

30 de imagini din viitor. Forturile din jurul Bucureștiului

Expoziția este gândită ca o panoramă de idei care se pot pot concretiza într-un plan apropiat, cu viziunea necesară. Obiectivele vizate sunt fortificațiile militare construite de Regele Carol I la finalul secolului al XIX-lea pentru a proteja Bucureștiul de un eventual atac militar sau invazie rusească. Astăzi, aceste obiective sunt parțial introduse în Lista Monumentelor Istorice – deși ansamblul este unic la noi în țară, iar cea mai mare parte dintre ele sunt lăsate în paragină. Autorii expoziției sunt arh. Dorohtee Hasnaș, ist. Ciprian Plăiașu și manager cultural Costin Zamfir. Designul îi aparține lui Sergiu Silivestru care este student-arhitect.

Universitatea de Vară Bucium

Expoziția promovează patrimoniul cultural material din comuna Bucium, județul Alba, prin documentarea istorică, restaurarea și punerea în funcțiune a unor cuptoare tradiționale și prin analiza amănunțită, identificarea și catalogarea elementelor componente ale costumului tradițional, precum și promovarea unor obiecte și obiceiuri ce reprezintă părți importante din cultura locală, pe o perioadă de 10 ani. Organizatorul expoziției este Asociația Reper.

Instalația “The Uninvited”

Accesibilitatea și designul incluziv sunt văzute ca teme paralele cu arhitectura, care se intersectează rareori sau doar în cazuri „speciale”, de obicei la sfârșitul proiectului când procesul de design s-a terminat. În consecință, accesibilizarea (adaptări speciale pentru persoane cu dizabilități) ajunge să fie soluția locală.

Dacă „dizabilitățile” sunt definite ca o nepotrivire între abilitățile unei persoane și mediu, pe câți dintre noi ne-a impactat accesibilitatea redusă a mediului construit?

Instalația interactivă THE UNINVITED, realizată de departamentul AMAIS de proiectare incluzivă – arh. Mihaela Șerban și arh. Iris Popescu - ne invită să reflectăm la ce înseamnă să fii nepotrivit, exclus, diferit de standarde în relația cu mediul construit.

Un an. Primul an – Model/Vocabular. Instrumente

Anul I este, la Facultatea de Arhitectură, intervalul de studiu în care se învață alfabetul, vocabularul de bază. Studiul este bazat, în mare măsură, pe lectură: ritmuri, sisteme și principii care pot configura un posibil alfabet, dar și a unor clădiri și proiecte care, prin valoarea lor, au darul de a arăta ceea ce devine esențial. În acest sens este un timp privilegiat, al lecturii și dezvoltării unei minime capacități de interpretare.

Autorii expoziției sunt lect. dr. arh. Alexandru Călin, asist. dr. arh. Bogdan Mihăilă, drd. arh. Vlad Olaru și Grupa 11 UAUIM.

Tabăra Help Campus – prima tabăra incluzivă din România

Filiala Teritorială București a O.A.R. și Asociația HELP Autism, prin Anuala de Arhitectură București 2022, cu sprijinul ASAR și AMAIS, cu girul OAR, au lansat oficial pe 27 septembrie 2022, concursul de soluții arhitecturale pentru dezvoltarea primei tabere incluzive din România, pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități.

În contextul în care copiii cu dizabilități merg foarte rar în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, fie pentru că nu sunt pregătiți, fie pentru că nu există locuri de cazare care să răspundă nevoilor lor, concursul își propune să construiască un campus inovator în Munții Retezat, care dă startul la o călătorie independentă și incluzivă. 

Inițiativa este una marcantă deoarece de peste 20 de ani nu s-au mai construit în România tabere noi, specializate, pentru copii. Inițiativa Tabăra Help Campus va marca începutul unui mod incluziv de a proiecta spațiile destinate copiilor. Tema concursului a fost realizată de asociația AMAIS, iar unul dintre susținătorii întregului demers este asociația ASAR.

Tabăra va fi construită pe o suprafață de 13.517 metri pătrați și va fi un centru educațional care va găzdui atât copii cu minți aparte, cât și copii normali.

Scopul concursului de soluții este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru ansamblul Tabăra Help Autism, situat în județul Hunedoara, oraș Uricani, zona denumită Câmpu lui Neag.

Videomapping Leonida

O intervenție realizată de Vloop, în mai multe spații ale muzeului, utilizând tehnicile de videomapping și de vizualizare digitală 3D.


Mulțumim partenerilor evenimentului: Alumil, Wienerberger, Holcim, Rida.

Mulțumim partenerilor media pentru sprijin și colaborare: Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Designist, The Institute.