ro | en
Anuala de Arhitectură » 2023 » București incluziv

București incluziv

Despre posibilitatea unui București incluziv la Anuala de Arhitectură București 2023

Efectele problemelor majore cu care societatea se confruntă la nivel global, precum schimbările climatice, migrație, izolarea socială, disparitățile economice sau îmbătrânirea populației, se resimt din ce în mai mult pe plan local.

Profesioniștii sunt nevoiți să răspundă noilor provocări ale unei societăți tot mai diverse bazându-se – în continuare – pe paradigme și standarde existente.

Reacțiile comunității demonstrează în practica profesională că nu este de ajuns să răspundem doar la nevoile majorității, ale omului standard, cel descris în normative. Dezinteresul față de diversitatea umană în raport cu arhitectura, duce la excluderea mai multor categorii sociale din viața comunității, dar și a proiectanților din procesele de decizie cu privire la accesibilitatea mediului construit și planurile viitoare de îmbunătățire pentru creșterea gradului de incluziune socială.

O abordare incluzivă, presupune schimbarea mentalităților legate de diversitatea umană, sub toate formele ei: vârstă, gen, religie, orientare sexuală, abilități, cultură, educație, profesie etc. Schimbarea se poate realiza prin generarea unui dialog incluziv între profesioniști, administrație publică, societate civilă și cetățeni experți pentru a înțelege obstacolele actuale, beneficiile aduse de o astfel de abordare asupra comunității, cât de divers și schimbător este trupul uman și pentru a deveni mai conștienți de impactul mediului construit asupra societății.

Prin Anuala de Arhitectură București 2023, ne propunem să folosim un eveniment public pentru a pune bazele acestui dialog printr-o serie de activități ce vor aduce împreună categorii sociale și profesionale cât mai diverse și vor genera un moment de introspecție asupra subiectelor accesibilității și incluziunii în raport cu spațiul public bucureștean. Va fi un prim pas al unui studiu mai larg ce are ca scop înțelegerea percepției societății asupra subiectului pentru a putea defini un plan pe termen lung cu acțiuni concrete care ar putea transforma accesibilitatea și incluziunea în părți firești ale procesului de proiectare.