Comentariul autorului
Tema propusa, dincolo de functiune, se refera la “construirea naturalului”, la reproducerea functionala a unor ecosisteme distincte cu un singur reper permanent – arhitectura timpului nostru. Tema, desi extrem de vasta, rezulta dintr-un complex de nevoi reale, date de contextul economic, social dar si politic. Mutarea si regandirea actualei gradini zoologice de la Baneasa raspunde nevoilor de spatiu si modernizazre, de aliniere la normative.
Un teren care sa corespunda cerintelor unui astfel de spatiu (conform PUZ sector 6) este amplasat în zona Giuleşti Sarbi, dincolo de Lacul Morii si are o suprafata de aproximativ 67,8 Ha. Dezavantajele unui teren inundabil, de dimensiuni foarte mari dar si iesit din zona de interes a orasului, se pot transforma in calitati si in motoare ale dezvoltatrii urbane. Pe langa functiunea de adapostire si expunere a diferitelor specii de animale, propunerea mea urmareste realizarea unui pol social si educational. Loisirul, scolile de vara sau perioadele de cursuri aplicate se vor alatura cercetarii de laborator in zoologie si horticultura, spitalului veterinar, centrului de recuperare sau dresaj, studiilor comportamentale dar si conferintelor, spectacolelor sau filmelor de specialitate.
Obiectul architectural pe care il detaliez primeste o mare parte din functiunile adiacente dar este si un suport pentru tarcurile de animale – functiunea principala. Este o movila de pamant care se ridica pana la 63 de metri, cota maxima a zonei, punct de interes si reper. Pe doua directii are o panta lina si primeste tarcuri cu spatii de tip vizuina. Tot aici serpuiesc alei si terase deschise. Pe aici se face si legatura interior exterior si apare ca varianta de deplasare liftul panoramic. Varful movilei poate fi accesat si cu ajutorul telegondolelor. Acestea pot strabate tarcuri ale unor animale periculoase in perfecta siguranta si permit stabilirea anumitor zone de vizitare trecand peste altele. Intreg terenul, plat la origine, este modelat prin ridicarea mai multor movile, saparea de gropi si bazine. Dinspre accesul “Lacul Morii”, de pe platforma inaltata, toate elementele de interes ale parcului se etaleaza pornind de la zonele scufundate din apropiere pana la movilele dominante cu expresie montana – capete de perspectiva.