Comentariul autorului
Watashi Wa sau Eu sunt, în limba japoneză este conceptul unui restaurant cu specific asiatic pe care îl propunem pentru amenajarea spațiului aflat la parterul clădirii de birouri Tandem din București de pe strada Matei Millo 5.
Restaurantul se desfașoară pe o suprafață de 270 mp. Întreg spațiul este conceput pe două zone, o zonă albă, închisă ca o capsulă destinată servirii ce reprezintă interiorul uman și una de circulație perimetrală, neagră, ce reprezintă exteriorul uman. Planimetria are la bază ideea de simetrie care se regăsește în special pe lungimea spațiului.
Alegerea numelui a plecat de la ideea că suntem ceea ce măncam, iar alimentația fiecăruia dintre noi ne definește, este un mod de viață.
Conceptul are la bază ideea de dualitate și interconexiune prin crearea unui contrast cromatic alb-negru și unul de lumină-întuneric. Spațiul este gândit ca o parcurgere de descoperire, de accedere către interior, către sine și detașare de exterior.
Modul de folosire al luminii, culorilor, texturilor și a dispunerii mobilierului de ședere crează o atmosferă intimă, de serenitate care apropie.
Astfel, zona mobilierului de ședere din spațiul capsulă nu este vizibilă publicului în momentul accesului în restaurant, acesta fiind marcat printr-o țesătură semitransparentă, numită în tradiția japoneză noren. Latura opusă intrării în capsulă se deschide către zona de bucătărie ce este evidențiată printr-o fantă destinată servirii. Peretele care separă spațiul tehnic de zona publică este placat cu oglindă ce reflectă interiorul restaurantului, creând un efect imaginar de continuitate.
Plecând de la elemente tradiționale specifice amenajării asiatice am propus zone supraînălțate cu trepte de acces. Am folosit materiale naturale precum piatra pentru marcarea parcursului perimetral al spațiului, lemnul pentru mobilier, pânza pentru acoperirea structurii capsulă, vegetație și apă pentru zona holului.
Un element de accent îl constituie legătură dintre zona interioară luminoasă-capsulă și zona exterioară întunecată-hol ce se face printr-un decupaj ca o fereastră, un simbol al conexiunii cu natura.
Watashi Wa este un concept prin care ne-am propus ca publicul să experimenteze bucătaria asiatică într-o ambianță care să te transpună către această regiune unde simplitatea, calmul, aromonia, echilibrul și detașarea sunt pricipii ce definesc stilul de viață.
Comentariul juriului
În contextul creșterii interesului pentru mâncarea asiatică și a sporirii localurilor „cu specific”, Restaurantul Watashi Wa are o puritate conceptuală, o simplitate stăpânită, o dualitate bine definită pe zona albă, privată, închisă ca o capsulă ce sugerează interiorul uman și una de circulație perimetrală, neagră care simbolizează exteriorul. Simetrie, dualitate și interconexiune, contrast alb-negru, contrast lumină-întuneric, texturi netede – rugoase, un drum inițiatic către sine, dinspre exterior, atmosferă intimă de discreție și apropiere, o imersiune în spiritualitatea japoneză, în izolarea de cotidianul bucureștean.
Mențiune specială pentru scenografia simplă și elegantă a unui nou ritual gastronomic și a semnificațiilor lui.