ro | en
Casa Galați

Casa Galați

Autori: arh. int. Irina Ursu
Birou de proiectare: IU INTERIOR DESIGN STUDIO SRL

Colaboratori:
Instalații electrice, iluminat și sistem casă inteligentă: Amavys Project SRL
Sistem ventilații: Atrea
Tâmplarie interioară: White Design
Confecții metalice: Vertigo Metal Design
Obiecte sanitare: Osmyum
Finisaje: Zoiss, AG Design, Colorsmart
Mobilier: Kult!, Divanissimi, The Home
Foto: Alexandru Prodan

Comentariul autorului

Casa, localizată într-o zonă rezidențială a Galațiului, a fost recent proiectată pentru un tânăr beneficiar. Solicitarea pentru amenajarea locuinței a venit chiar înainte de începerea lucrărilor de construcție, astfel proiectul de arhitectură de interior a venit în completarea conceptului inițial.

Dorința beneficiarului a fost de a avea o casa minimalistă, cu zona de zi spațioasă și deschisă, iar dormitoarele de la etaj de dimensiuni mult mai mici – intime și calde. Obiectivul amenajării a fost de a contribui, printr-o paletă de texturi brute și naturale, la stimularea unei dispoziții calme și contemplative. Pentru parterul acestei case s-a ales un finisaj pe bază de argilă, atât pentru pereți cât și pentru pardoseală, astfel spațiul vast dobândește calitățile unui refugiu. Greutatea elementelor brute, precum peretele din cărămidă, balustrada metalică, șemineul cu baza placată cu tablă de oțel, este echilibrată de moliciunea de catifea a canapelei și de mobilierul din lemn de la locul de luat masa. Mai mult decât atât, particularitatea acestui spațiu vine din familiaritatea materialelor simple și brute, unde transformarea în timp a acestora este participativă în parcursul vieții beneficiarului. Ambianța casei devine un dialog cu timpul și cu schimbarea, iar atributele durabile ale materialelor sugerează statornicie.

Scara cu trepte individuale din lemn, flancată de balustrada din oțel șlefuit, anticipează o pardoseală din lemn de stejar pe toată suprafața etajului, unde se găsesc două dormitoare, două bai și un spațiu birou. Toate aceste camere urmează un stil pur și simplu, linii curate și materiale naturale. Confortul acestei amenajări rezidențiale este completat de dotările cu sistem de casă inteligentă, iluminat scenografic și ventilație cu recuperare de căldură.
Trăim într-o lume a aglomerării și al consumului, iar această casă mai degrabă predispune la suficiență materială și creează context pentru experiențe personale.