ro | en
Înăuntru – blocul de pe Instagram

Înăuntru – blocul de pe Instagram

Autori: arh. Octavian Cazacu, Alina Filipoiu, Laura Ionescu, Ioana Zvac, Alexandra Zegrean, Silvia Nedelcu, Serban Leafa
Birou de proiectare: 441 Design Studio si Dume de Mestecat

Comentariul autorului

Înăuntru este un bloc pe Instagram (ulterior devenit și site, aici: www.inauntru.ro) în care am strâns poveștile oamenilor din perioada izolării, ca să vedem cum ne simțim, cât de diferit simțim și, într-un final, ca să știm că nu suntem singuri. Ne-am dorit să vedem cum ne simțim pe interior, la propriu și la figurat – proiectul nu a avut niciun alt scop decât să documenteze această perioadă în care am fost toți co-autori.
Ce am făcut a fost să ne folosim de formatul Instagram de imagini pe pătrat și să transformăm fiecare postare într-un apartament de bloc, un bloc în care a avut loc oricine a simțit nevoia să își scrie povestea. Până acum suntem 59 de apartamente cu 59 de povești, toate crowdsourced: oamenii ne-au trimis poveștile lor pe Instagram/site, noi le-am ilustrat și le-am publicat.
Fiecare postare a avut aceeași bază, fiind formată din doua ilustrații: prima era fațada blocului care alterna în funcție de etaj și apartament, iar cealaltă era interiorul. Pe fațadă se joacă ritmic balcoane, geamuri deschise sau închise, antene parabolice, plante, lumini sau păsări. Am încercat să facem blocul să arate cât mai real, un bloc tipic de locuințe, personalizat pentru fiecare locatar. Totul a devenit și mai real când ilustrațiile Înăuntru au fost proiectate pe un bloc real la Street Delivery. Oamenii s-au strâns în jurul blocului, s-au regăsit cu zâmbet în anumite povești și au început să vorbească deschis despre ce se întâmplă cu lumea din înăuntrul lor.
Am vrut să arătam că acea perioadă s-a reflectat diferit în fiecare dintre noi. Am deschis ferestrele și le-am dat oamenilor șansa să se uite în viețile celorlalți, ca să se regăsească în povești similare cu ale lor și să realizeze că întotdeauna ai de ales între a vedea asemănările sau a te concentra pe diferențe.
Ne-a surprins să vedem cum s-a schimbat relația oamenilor cu ceea ce reprezintă ‘casa’ - a devenit literalmente refugiu, nu doar spațiul din care plecăm și în care ne întorceam serile. Am descoperit că oamenii și-au transformat spațiile atât prin activități cât și prin diverse scenografii, astfel încât „acasă” a devenit ceva flexibil și interschimbabil.
Am aflat că suntem cei mai puternici atunci când suntem vulnerabili. Dar mai surprinzătoare a fost concluzia care a bătut la ușa tuturor apartamentelor: că distanța e mai degrabă ceva ce întreținem noi decât ceva ce există în mod real, mai ales atunci când trecem toți prin același întuneric.



Alte lucrări cu aceiași autori: