ro | en
Moara Răsărit, incubator pentru industriile creative

Moara Răsărit, incubator pentru industriile creative

Autori: Necula Alexandra Elena

Îndrumător: șef lucr. dr. arh. Dragoș Dascălu
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
Facultatea de Arhitectură și Urbanism

Comentariul autorului

Asemenea multor altor orașe și Oradea a avut parte de o dezvoltare urbana accelerată, iar astfel multe incinte industriale poziționate inițial la periferia orasului au ajuns înglobate în noi cartiere rezidențiale. În plus datorită dezindustrializării acestea au fost abandonate rămânând astăzi niște ancore grele în trecut sub forma unor goluri citadine.
Scopul acestui proiect a fost reintegrarea amplasamentului atât in țesutul urban ce li înconjoară, cu care se află în incompatibilitate și poate chiar în conflict, dar și reintegrarea în viață socială prin funcțiunea propusă. Proximitatea față de centru și mai ales față de cetate ii oferă avantaje in ceea ce privește vizibilitatea dar ii oferă și o șansa de a prelua fluxurile pietonale si o mica parte din activitățile de petrecere a timpului liber ce se desfășoară deja in spatiile principale ale centrului orasului.
Proiectul și-a propus întregirea unei incinte postindustriale prin răspunsul la contextul existent. Spre deosebire de incinta inițială industrială, care era distantă față de cartier și detașată de context, cea postindustrială este una poroasă, cu multiple deschideri către spațiul public al cartierului ce direcționează utilizatorii către corpul principal. Spațiile exterioare propuse au caractere diferite și fac parte dintr-un parcurs al cărui grad de intimitate crește pe măsura apropierii de centrul amplasamentului, fiind puternic conturate de corpurile morii.
Corpul principal nou propus in nord-vestul sitului delimitează două spații publice exterioare diferite - către cartier oferă o piațetă cu vegetație punctuală și locuri de odihnă, făcând parte din noul profil stradal, iar către incintă oferă un spațiu clar delimitat, intim, spre care se deschid diverse spații interioare, și unde se pot organiza evenimente culturale, de la prestații artistice până la târguri și piețe volante. Fiind în centrul incintei, moara este un obiect greu în jurul căruia gravitează aproape magnetic toate celelalte corpuri și activități, reușind chiar să decidă forma piațetei principale, conturată după direcția corpului cu turn.
Programul propus este în fapt un ecosistem de spații de creație și cultură. Deși elementul principal al acestuia este atelierul de creație, experiența lucrării intr-un astfel de mediu este potențată de spații expoziționale organizate în corpul morii cu o cafenea a cartierului la parter. Un nou corp relaționează cu strada, în cadrul său se organizează evenimente culturale și artistice, și este conectat printr-o pasarelă exterioara cu galeria comerciala unde artiștii și makerii își pot comercializa serviciile și produsele fabricate în incubator.
Conceptul spatiilor interioare propune crearea unor galerii ce prezintă spațiul interior al morii și structurile istorice sub forma unor exponate. Ele sunt strategic amplasate la alăturarea a doua spații cu caractere diferite, primul fiind la intrarea principală în corpul cu turn, deci leagă spațiul exterior de zona expozițională, iar celelalte două sunt de asemenea câte un liant între spațiile expoziționale, zona de coworking, si atelierele. Galeriile sunt spații spectacol în care vezi si poți să fi văzut, în care activitățile se pot derula independent sau împreună în funcție de alegerea de utilizare. În plus, și la nivelul spatiilor interioare se regăsește o transformare graduală a experimentării spatiilor, traseul desfășurat al utilizatorului începe cu spatiile expoziționale, cu o atmosfera culturală, și culminează cu atelierele unde activitatea constantă creează o atmosferă dinamică.
Astfel se conturează o posibilă nouă viață în hainele vechi ale morii, care își doreste să respecte memoria sa ca unitate de producție, caracteristicile structurale și spațiale prin crearea unui spectacol interior, imaginea exterioară prin noile corpuri propuse, încercand totodată reintegrarea comunității în viata socială a morii prin acest nou strat istoric și prin deschiderea spațiilor sale către cartier.



2022
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: