ro | en

Daniela Maier

Membru în juriul categoriei Arhitectură de portofoliu, ediția 2020

Arhitect, președinte al Ordinului Arhitecților din România filiala Transilvania din 2018, fondator al biroului Maier Studio în 2002. În cadrul biroului s-au realizat proiecte cu funcțiuni variate de la locuințe la birouri, patinoare artificiale, pista și sediul Federației Naționale de Karting, reabilitarea unor clinici universitare, amfiteatre sau studii urbanistice complexe pentru campus universitar sau centru de cercetare.

În paralel, într-un context global în care reverența pentru spațiu, comunitate și tradiție devine pluridisciplinar evidențiată, a generat noi strategii de abordare a analizei și dezvoltării urbane. Astfel, în 2012 a înființat Scena Urbană, proiect organizat în cadrul OAR Transilvania cu scopul de a implica comunitatea în redescoperirea și redefinirea spațiului public. Anual se analizează în acest proces noi spații ce ascund oportunități inedite de dezvoltare sau punere în valoare. Apreciată ca urbanism tactic, strategia Scenei Urbane a fost prezentată și experimentată în orașe din Italia și Japonia.

Implicarea Danielei Maier în activitatea OAR este motivată de necesitatea redefinirii poziției arhitectului printr-o abordare lucidă conectată realităților comunităților cărora le aparținem, identificarea de strategii ce pot pune în valoare printr-o etică dinamică atât mediul construit, cât și specialistul implicat. În acest sens, a structurat punți de comunicare între specialiști și administrația locală sau regională. Coordonează Bienala de Arhitectură Transilvania din 2015 și, împreună cu o echipă complexă și juriul international propune la fiecare ediție conștientizarea importanței gestului architectural sau urbanistic și a impactului pe care acesta îl are în prezentul și viitorul fiecăruia.