Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » restaurări
ro | en
Premiul secțiunii „Restaurări”

Imobil str. Pictor A. Verona, București

Autor: arh. Iulia STANCIU
Coautor: arh. Florian STANCIU
Birou de proiectare: STARH – A.C.D.

Comentariul autorului

Imobilul de tip compact, echilibrat, a fost realizat în primul sfert al secolului XX, cu o arhitectura eclectica si, la origine, a avut functiunea de imobil de locuit unifamilial, structurat pe demisol (Cinf.=-1,20), parter, etaj si mansarda.

Între anii 2004-2006 asupra constructiei a avut loc o interventie brutala in urma careia imobilului i-au fost trunchiate partial calitatile spatiale si decorative interioare.

Astfel, casa la momentul preluarii (2006) avea executata o compartimentare pentru grupuri sanitare în salonul cu plafonul casetat, scara principala din lemn era demontata, iar elementele ei componente se aflau în stare avansata de degradare, iluminarea naturala peste scara prin luminatorul decorativ era obturata de o podina la nivelul mansardei, decoratia interioara era partial deteriorata, partial acoperita cu vopsitorie lavabila alba si partial disparuta.

Am avut la dispozitie o serie de fotografii din arhiva proprietarului, datând dinaintea lucrarilor din 2004, care au reprezentat un suport fundamental în executie.

Interventia noastra a urmarit redarea integritatii imobilului, restaurarea elementelor decorative valoroase în masura în care acest lucru a mai fost posibil, iar pentru elementele distruse sau disparute, restituirea prin similitudine cu fotografiile din arhiva proprietarului.

Pentru lucrarile de restaurare a stucaturii, s-a procedat la curatarea mecanica a stratului de vinarom de pe plafoane, dupa acea la o curatare cu alcool (diferite procentaje-20%,30%,în functie de zone), la reparatii locale, chituiri cu mortar de ipsos si var (var maxim 30%). De asemenea s-a facut modelarea segmentelor de scafa lipsa, dupa poze, multiplicarea si montarea lor (cu ipsos si dibluri de 8), curatarea mecanica si cu alcool, chituiri cu mortar de ipsos si var. Plafonul pe trestie a fost stabilizat prin fixare cu placute din material inoxidabil. La final s-a facut reintegrarea cromatica.

În privinta restaurarii scarii principale s-a lucrat pe etape, întâi la restaurarea treptelor, contratreptelor si vangului central, apoi la punerea pe pozitie a vangurilor, a treptelor, la rigidizarea cu contratreptele si balustrada metalica (restaurata si ea). Scara a fost testata "în sarcina" , necesitând dupa testare o usoara consolidare.

Lucrarile au vizat si refunctionalizarea imobilului pentru alimentatie publica (restaurant, cafenea).

arh. Iulia StanciuAlte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2013, secțiunea carte de arhitectură
Casa Turn - Jurnalul unui proiect
arh. Iulia STANCIU, arh. Florian STANCIU, arh. Ștefan GHENCIULESCU
Ediția 2013, secțiunea arhitectură / locuințe
Nominalizare
Casă Intrarea Carol Knappe 10
arh. Florian STANCIU, arh. Iulia STANCIU
Ediția 2012, secțiunea restaurări
Premiul secțiunii „Restaurări”
Restaurare imobil str. Gral. Budișteanu 28 bis
arh. Iulia STANCIU
Ediția 2003, secțiunea arhitectură
Locul IV
Hotel STIL
arh. Florian STANCIU, arh. Iulia STANCIU