Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » restaurări
ro | en
Nominalizare

Restaurare și reabilitare B.N.R. Cluj

Autori: arh. Adrian SPIRESCU, arh. Lucica MÎȚ
Coautori: arh. Alexandru GOIA, arh. Marina RAICOPOL, arh. Cosmin POPA, teh. Cristian PRISECARU
Birou de proiectare: CARPAȚI PROIECT SRL

Comentariul autorului

Cladirea Bancii nationale de azi a fost construita la inceputul sec. XX (1910) ca sediu al unei banci comerciale ce va avea si activitate de asigurari. Cladirea are subsol (cota - 3.80), parter (0.00), etaj 1 (+4.95), etaj 2 (+9.02), etaj 3 (+13.02), etaj 4 (+17.02) si pod (+21.02). S-au modernizat si reamenajat toate spatiile S+P+EI+E4 (spatiile tehnice, tezaur, din subsol, birouri pe etaje, spatii de cazare la etajul 4 si zona de pod). O piesa importanta in restaurare a fost holul ghiseelor de la parter transformat in sala de conferinte, cu elemente decorative, remarcabile - vitralii (laminator, tamplarie interioara), decoratii in mozaic si ipsos la pereti si plafon, corpuri de iluminat, cu o apartenenta certa la stilul Secesion. Tamplaria interioara a fost inlocuita cu tamplarie din lemn stratificat executata similar cu cea existenta. S-au refacut finisajele interioare, pardoseli, pereti, plafoane usoare, au fost inlocuite si modernizate istalatiile de incalzire, sanitare, electrice.

Fatada principala are o compozitie clasicista de factura eclectica cu influiente ale artei 1900 de tip vienez. Tencuiala a fost curatata si refacuta cu tencuiala lisa pe plasa din fibra de sticla iar elementele decorative au fost curatate si vopsite. Elementele decorative din piatra au fost reconditionate (buciardare zona soclu - parter) sau local inlocuite - parapet balcoane. Fatadele de pe curtea interioara au fost reconditionate si revopsite cu o vopsitorie cu granulatie pronuntata, placajul din caramida aparenta fiind curatat. Feroneria balustradelor de pe cursive este din faza initiala si a fost consolidate si reconditionata, revopsita. Tamplaria exterioara din fatada principala la parter s-a pastrat si a fost restaurata, iar restul tamplariei exterioare s-a inlocuit cu tamplarie din lemn stratificat identical cu cea existenta. Invelitoarea s-a inlocuit, materialul (tabla plana) fiind pastrat.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2018, secțiunea Arhitectura civică și corporate
Premiul secțiunii „Arhitectura civică și corporate”
Creșă și grădiniță în cadrul complexului Școlii Americane, București
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ, arh. Ruxandra IORDAN, arh. Cosmin POPA, Cristian PRISECARU, Daniela CEHAN
Ediția 2018, secțiunea Arhitectură, conversie și restaurare
Nominalizare
Lucrări de consolidare, amenajare și modernizare la sediul sucursalei Dolj a Băncii Naționale a României
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Cosmin POPA, arh. Ruxandra IORDAN, arh. Raluca COJOCARU, arh. Lucica MÎȚ, arh. Marina RAICOPOL, Cristian PRISECARU, Daniela CEHAN
Ediția 2016, secțiunea arhitectură socio-culturală
Centru wellness în București
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2016, secțiunea viziuni și cercetări prin arhitectură
Nominalizare
Muzeu Vacarești, Mogoșoaia - stratificări, studiu de materialitate
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2015, secțiunea arhitectura socio-culturală
Centru logistic Farmexim București
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Mihaela PELTEACU, arh. Lucica MÎȚ, arh. Marina RAICOPOL, arh. Cosmin POPA, arh. Ruxandra IORDAN
Ediția 2015, secțiunea arhitectura spațiului public și urbanismul
Premiul Ferro
VTREE – copac solar urban
arh. Horia SPIRESCU, arh. Anca CONSTANTINESCU, arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2014, secțiunea carte de arhitectură
Adrian Spirescu. Pagini de arhitectură. Interferențe și neliniști
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2013, secțiunea restaurări
Restaurare și Modernizare Turn & Cabină Comandă Porțile de Fier 1
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea studii și proiecte
Sala de conferințe (aula) U.P.B.
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea arhitectură / social-culturale
Premiul secțiunii „Arhitectură / social-culturale”
Crystal Tower Business Center
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea arhitectură / social-culturale
Spații pentru conferințe și cazare Olănești
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Schiță de concept - Reconversie Centrul Comercial Cluj, Crystal Tower, Centrul Logistic Farmexim
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Schiță de concept - Spații pentru conferințe și cazare Olănești
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2011, secțiunea studii și proiecte
Sală de concerte și sediul Filarmonicii Transilvania, Cluj – Napoca
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2011, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Desen din călătorie 1 – Portugalia 2011; Desen din călătorie 2 – Portugalia 2011
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2010, secțiunea studii și proiecte
Nominalizare a Președintelui Filialei București
Arhitectură experimentală - Complex administrativ și sportiv, jud. Cluj
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2009, secțiunea arhitectură
Centru comercial central Cluj
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2009, secțiunea fotografie de arhitectură
Arhitecturi
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea arhitectură
Casa ZLATKO - Mogoșoaia
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2008, secțiunea carte de arhitectură
Sub incidența luminii
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea fotografie de arhitectură
Biblioteca RWI, Zurich, 2004 Santiago Calatrava
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea fotografie de arhitectură
Signal Box, Basel, 1999, Herzog & De Meuron
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2007, secțiunea arhitectură
SEDIU DE FIRMĂ
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Cosmin POPA
Ediția 2007, secțiunea arhitectură
CASA ZLATKO – CASA LINEARĂ
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2007, secțiunea studii și proiecte
ANSAMBLU DE LOCUINȚE
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Cosmin POPA, arh. Andrei Eugen LAKATOȘ
Ediția 2007, secțiunea carte de arhitectură
CROCHIURI DE ARHITECTURĂ – NOSTALGIA REDEFINIRII
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2007, secțiunea fotografie de arhitectură
SITUAȚIE DE ECHILIBRU, SITUAȚIE DE CONFLICT, SITUAȚIE DE AMBIGUITATE, UN STUDIO: COMPLEX DE BIROURI - ALMERE, STEVEN HOLL: HET OOSTEN - PAVILION-AMSTERDAM, OMA - ALMERE
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2006, secțiunea restaurări
Ocna Sibiului - pavilionul central - pavilionul băilor
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2005, secțiunea arhitectură
Nominalizare
Centrul Internațional de Conferințe, Neptun
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2005, secțiunea amenajări interioare
Nominalizare
Muzeul Național de Artă Contemporană
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2004, secțiunea arhitectură
Sediu Banca Comercială Română
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2003, secțiunea arhitectură
Casa Călin
arh. Dana SPIRESCU, arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2003, secțiunea restaurări
Locul I
Restaurare "Bufetul de la Șosea"
arh. Adrian SPIRESCU