Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Arhitectura construită / Arhitectura locuinței colective
ro | en

Apartamente de vacanță

Autori: arh. Adrian Moleavin
MOLEAVIN ARHITECTURA SRL

Colaboratori: ing. struct. Radu Matei, ing. inst. Catalin Turin

Beneficiar: -

Like

Comentariul autorului

Situl de contruit, pozitionat pe prelungirea falezei statiunii Mamaia, are o forma dreptunghiulara, cu una dintre laturile scurte orientata catre apa. Zona impresioneaza prin linia orizontala a plajei si a marii, soarele puternic, lipsa vegetatiei si a umbrei. Toate acestea informeaza solutia de arhitectura. Elementele sunt dispuse in straturi. Accesul se realizeaza printr-un coridor central, racoros, protejat de caldura exterioara. Apartamentele sunt orientate catre Est sub un unghi de 45 de grade care apropie plaja si marea la limita spatiului construit personal, oferind tuturor apartamentelor prezenta apei ca fundal al vietii interioare. Al treilea strat este cel al teraselor ce recompun linia dreapta si transforma orizontala sitului in umbra. Acestea inconjoara si protejeaza volumul interior de lumina si caldura excesiva. Ultimul strat este cel al elementelor de fatada mobile, care ofera protectie solara suplimentara dupa preferintele fiecarui utilizator, dar si intimitate teraselor cu vecini prea apropiati. Volumul se afla in stare de incertitudine. Miscarea orizontala a parasolarelor, terasele in consola de pe fatada catre plaja dar si retragerea ultimelor doua niveluri afecteaza stabilitatea volumului printr-o continua intindere catre mare, catre rasarit.