Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Arhitectura construită / Arhitectura locuinței colective
ro | en
Premiul secțiunii „Arhitectura construită / arhitectura locuinței colective”

Locuinte colective

Autori: arh. Dragos Perju, arh. Remus Harsan
Graphic Studio

Colaboratori
Structura: ing. Andrei Zybaczinsky (AVZ Dezign SRL)

Beneficiar: Societatea de Științe Matematice din România

Like

Comentariul autorului

Proiect Locuinte colective Arie teren = 240 mp Arie construita desfasurata = 382 mp Arhitectura de colt a fost intotdeauna un pretext de a experimenta forme, accente, de a crea repere. Mereu exista dilema daca trebuie marcat sau aerisit locul de pe colt. Pana la urma, cladirea s-a pozitionat exact pe limita de proprietate a coltului si s-a desprins de vecinatatile imediate care au o arhitectura nedefinita si parazitata. Cladirea care cuprinde patru apartamente si un mic sediu de firma se pozitioneaza intr-o intersectie din apropierea Pietei Gemeni, intr-un cartier mai sarac, dar linistit si cu o arhitectura diversa, unitara doar prin scara caselor, evident cu unele exceptii. Forma terenului a generat, ca de obicei in Bucuresti, o arhitectura care incearca sa se muleze pe limite, sa-si marcheze pozitia ‘’favorizata’’ dar si sa dea seama caselor din jur. A rezultat un partiu frant cu rezolvari minimale ale functiunilor, dar cu o volumetrie aparent complicata. De fapt doar compozitia pare dezordonata, in interior nivelurile sunt repetitive. S-a incercat maximizarea spatiului locuibil prin realizarea unei curti coborate la nivelul subsolului/demisolului, masinile gasindu-si loc la parter. Terasele generoase compenseaza spatiile interioare reduse si participa la plastica fatadelor, ca si ritmul dezordonat al golurilor, care sunt plasate si pe muchiile casei, pentru a atenua masiviatea coltului si pentru a crea un fel de posibila patrundere a privirii prin el.