ro | en
EMA OMA

EMA OMA

Autori: Ioana Trușcă

Colaboratori:
Co-autori: Ana-Maria Zahariade, Irina Tulbure, Radu Ponta
Design: Radu Manelici
Corectură: Dușa Udrea-Boborel
Animații: Vână
Un proiect curatoriat de One Night Gallery
Coordonator proiect: Oana Davidescu
Proiect inițiat și susținut de Ambasada Republicii Federale Germania

Comentariul autorului

EMA OMA este un experiment, un proiect interdisciplinar a cărui miză este să amuze și să educe. Obiectul în jurul căruia gravitează proiectul este o bandă desenată despre Bauhaus și Arhitectura Modernistă din București. Legăturile dintre arhitecții Mișcării Moderne în plan local și curentul Bauhaus sunt conturate prin interacțiunea celor două personaje, Ema și Oma.

Ema cea neiniţiată simte că nu aparţine oraşului, pe care nu îl înţelege. Este un personaj cu unghiuri ascuţite şi linii drepte, în timp ce totul în jurul ei pare mâzgălit şi strâmb. După ce o întâlneşte pe Oma - îndrumătoarea, începe să înţeleagă istoria din spatele faţadelor vălurite şi toate straturile oraşului.

Dar cartea înglobează mai mult decât povestea scrisă. Din loc în loc, vinietele sunt augumentate: scanate cu telefonul îţi arată, prin animaţii, mai multe informaţii despre subiectul pe care cele două personaje îl discută.

Povestea este croită în jurul cercetării furnizate de Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”. Naraţiunea urmează desfăşurarea cronologică a Mişcării Moderne, iar proximitatea clădirilor care apar în conversaţie permite o posibilă explorare fizică individuală a oraşului, pe lângă cea virtuală. EMA OMA poate deveni un ghid personal.

Proiectul a fost iniţiat şi susţinut de Ambasada Republicii Federale Germania în Bucureşti, la celebrarea a 100 de ani de Bauhaus.